Radnici ZOI-ja: Nakon brojnih trauma i diktature, radujemo se dolasku novog direktora

objavljeno: 02.02.2018. u 11:56

Pojedini radnici preduzeća ZOI '84 ne kriju zadovoljstvo što Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o poslovanju ovog preduzeća za 2016. godinu, te ističu da su zahvalni premijeru Elmedinu Konakoviću i zastupnicima u Supštini koji nisu željeli dati svoj glas.

- Zahvalni smo jer su spriječili daljnju eroziju imovine KS, daljnje maltretiranje radnika, i onima koji su podržali izvještaj, čitaj bogaćenje jedne interesne skupine, dali lekciju iz demokratije. Očigledno određeni ljudi imaju problema i miješaju značenje elemenata demokratije i diktature. Nakon doživljenih trauma nadamo se dolasku prije svega korektnog čovjeka za menadžera firme i stručne Skupštine i Nadzornog odbora koji će biti sposobni ispraviti velike napravljene greške i povesti firmu u ispravnom pravcu na zadovoljstvo uposlenih i korisnika usluga firme – kazao je za Faktor sindikalni povjerenik Rašid Selimović.

Dodao je da Sindikat ovog preduzeća godinama upozorava na nezakonite radnje nudeći konkretne dokaze "počevši od prvog čina direktora Midhada Hubijara a to je prodaja motornih vozila u vlasništvu firme, preko sumnjivih i na kraju dokazanih nezakonitih radnji u ugostiteljstvu, nezakonitog zapošljavanja novih uposlenika koji su uglavnom njegovi poznanici ili stranački ljudi, pa do zadnjeg pokušajaukidanja regularne Službe unutrašnje zaštite firme radi dovođenja privatne Agencije u kojoj je on bio rukovodilac".

- U svojoj reakciji Midhat Hubijar tvrdi da je zatekao zaključana vrata. Ne sporimo da je zatekao tešku situaciju, ali zaključana vrata sigurno nije, već postavljamo pitanje sjeća li se Hubijar i osjeća li ikakvu odgovornost za zatečenu tešku situaciju, jer je isti bio u Skupštini firme od 2011. godine, a polovinom 2013. godine je postao predsjednik Skupštine. Pitamo se da li je Midhat Hubijar direktor KJP ZOI '84 isti onaj Midhat Hubijar predsjednik Skupštine KJP ZOI '84, ili je riječ o dvije različite osobe. Po pitanju redovnih plaća kako tvrdi da su bile nakon njegovog imenovanja za direktora, također možemo reći i dokazati da smo primali nezakonito uveden minimalac i u jednom periodu i manji nego je zakonom definisano  – navode iz Sindikata.

Dodaju da im je izuzetno drago što su premijer KS i većina skupštinskih zastupnika uvidjeli o kolikom stepenu nezakonitosti se radilo u firmi imovini KS, i nijednom kvalitetno provedenom projektu, što ukazuje na nesposobnost u vođenju firme.

- Ukratko KJP ZOI '84 javno preduzeće je postalo poluprivatno u skoro svim segmentima, a vođenje firme je ušlo u elemente diktature u najgorem obliku. Već smo više puta pisali o ugostiteljstvu, pisti za brzo klizanje, vertikalni transport, otkazi, mobing nad velikim brojem uposlenika i mnogo toga o čemu će se još pisati, a vjerovatno će biti i krivičnog gonjenja – zaključuju iz Sindikata ovog prteduzeća.