open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Radnici Vitezita sa ministrom: Stvoriti uvjete za odlazak u penziju
Kako je zaključeno, potrebno je Federalnom ministarstvu dostaviti dokumentaciju za 17 radnika koji stiču uvjete za ostvarivanje penzije
20.05.2019. u 12:24
get url
text

Federalni ministarstar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas se, u sjedištu ovog ministarstva, sastao s predstavnicima sindikata i radnika Vitezita d.o.o. Vitez. Razgovarano je o problemima radnika ove kompanije koji su ispunili sve uslove za odlazak u penziju, a zbog negativnog poslovanja firme i neuplaćenih obaveza prema penzionom i zdravstvenom fondu, te Poreskoj upravi.

Kako je zaključeno, potrebno je Federalnom ministarstvu dostaviti dokumentaciju za 17 radnika koji stiču uvjete za ostvarivanje penzije sa zahtjevom za uvezivanje staža i sve to predati na javni oglas koji je u toku, a ovo ministarstvo će u toj proceduru pružiti svu potrebnu podršku. Potrebna sredstva za penzionisanje 17 radnika, prema izjavama predsjednika Udruženja radnika Safeta Sivre, iznose 225.000 KM. Rok za okončanje te aktivnosti je tri dana.

Buduće zahtjeve radnika za penzionisanje potrebno je dostaviti u vrijeme kada za to steknu uvjete. Kako je danas dogovoreno, ovo ministarstvo će te zahtjeve obraditi u roku od sedam dana od dana prijema. Prema izjavi predsjednika Sivre, radi se o još 33 radnika Vitezita, saopćila je Vlada FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.