open-navfaktor-logo
search
Poručili vlasti
Radnici u zdravstvu: Pozivamo Vladu KS da potpišemo ugovor, spremni smo ovdje biti i dan i noć
Predstavnici Osnovne sindikalne organizacije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Sindikata radnika u zdravstvu KS, okupili su se danas ispred zgrade Vlade KS sa zahtjevom da Vlada KS danas ili najkasnije do 19. aprila, sa sindikatima potpiše granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u KS, kao, kako oni kažu, jedinog zakonitog preduvjeta za usvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS).
12.04.2022. u 15:09
get url
text

Njima su danas dali podršku i predstavnici Sindikata uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te Sindikata Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, na čelu sa predsjednikom Senadom Sadikovićem.

Prošla su više od 33 mjeseca, dokle ćemo više čekati? Pozivamo Vladu KS da odmah potpišemo granski kolektivni ugovor. Mi smo sprmni ovdje biti i dan i noć dok se to ne desi. Neka napokon pokažu da su politički osviješteni i građanski odgovorni u državi koju nazivaju pravnom - kazao je Jasmin Avdović, član Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS i član pregovaračkog tima.

Iz Sindikata navode "kako su hitnu press konferenciju zakazali nakon što su vidjeli da je u Službenim novinama KS objavljena Odluka o vođenju pregovora između predstavnika Vlade KS i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS o zaključivanju novog kolektivnog ugovora sa doktorima medicine i stomatologije u KS".

VEZANI TEKST - Selimić: Vlada KS novom odlukom o pregovorima sa Sindikatom doktora ponovo krši zakon

- Nakon neusvajanja dnevnog reda na Skupštini Kantona Sarajevo 31. marta izgubili smo sve vrijeme do sada na prepirke oko toga ko je kriv što se to desilo, a niko se nije upitao zašto se to desilo? A ustvari sve se desilo zbog toga što više od 30 mjeseci nije potpisan granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva kao jedini zakoniti. Svi znamo da je u međuvremenu u dva navrata potpisan strukovni kolektivni ugovor sa doktorima medicine i stomatologije. U Službenim novinama KS osvanula je Odluka da se pregovaračkom timu Vlade KS odobrava da ponovo stupi u službene pregovore sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije i da sa njima, kako tamo piše, potpiše kolektivni ugovor za djelatnost medicine i stomatologije, koju Zakon o radu FBiH ne poznaje u smislu donošenja Finansijskog plana ZZOKS. S obzirom na to da su oni ovo isto uradili i prošle godine, bez obzira na to što su na to bili upozoreni, mi tražimo neodložno i nedvosmisleno potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva danas ili do 19. aprila, kada je planirana sjednica Skupštine KS. Time ih, mislim na Vladu KS i Skupštinu KS, spašavamo od proširenja krivične prijave - istakao je Avdović.

Kako je rekao Avdović, "sada se ponovo pokušava, po ko zna koji put, povećati plaća jednoj grupi uposlenika u zdravstvu, dok, kako reče premijer Edin Forto prije nekoliko dana na televiziji, "mi smo odbili povećanje od 50 KM". 

- To nije istina. Povećanje koje su oni nama usmeno nudili iznosilo je 43 marke, i to samo za medicinski kadar. Evo javno pitam, zašto takvu podjelu nisu napravili u prosvjeti jer se u prosvjeti nije desilo da se povećanje desilo samo profesorima jednako doktorima, a da nastavnici i učiteljima te ostalom kadru nisu dali ništa - naveo je Avdović. 

Avdović je poručio "kako je dosta nezakonitosti te da se ispred zgrade Vlade KS neće pomaći dok vlast napokon ne pokaže da je politički osviještena i građanski odgovorna, okrenuta prema poštivanju prava i zakona". 

- Nevjerovanto je to da jedine tri rečenice koje oni govore glase - da smo mi politički sindikat, da smo odbili nešto što oni zapravo nisu ponudili i da je nemoguće da neki nemedicinar u zdravstvu ima veću plaću od nemedicinara koji ne pripada zdravstvu iako su izvori finansiranja skroz drugačiji, ugovori i sve ostalo, kao primjera radi, u prosvjeti. Nikada ništa nisu demantovali. Mi imamo presude, dokaze, zakone. Ovakvom ponašanju mora doći kraj, Vlada KS mora se staviti u službu građana, zdravstva i javnog interesa građana KS, a ne da budu u službi jednog udruženja građana - naglasio je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.