open-navfaktor-logo
search
Razočarani odnosom vlasti
Radnici u zdravstvu održali štrajk upozorenja: Rok Vladi KS da uvaži zahtjeve ili stupaju u generalni štrajk
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo danas su održali polusatni štrajk upozorenja nakon neuspjelog postupka mirenja sa Vladom Kantona Sarajevo, a s ciljem zaštite dostojanstva radnika u zdravstvu u KS i postizanja dogovora o dopuni i usaglašavanju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, te radi usaglašavanja neto satnice sa porastom troškova života.
23.01.2023. u 12:33
get url
text

VEZANI TEKST - Danas štrajk upozorenja radnika u zdravstvu KS: Neće im se pridružiti članovi doktorskog i sindikata medicinskih sestara

Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS, zatražio je od Vlade KS i Ministarstva zdravstva, na čijem je čelu Haris Vranić, izjednačavanje tekstova sva tri kolektivna ugovora koji su potpisani u aprilu prošle godine.

Distkriminatorska odredba

Prema njegovim riječima, nije istina da radnici u zdravstvu imaju najveće plaće u KS, kako to premijer Edin Forto i ministar zdravstva Haris Vranić ističu.

- Nećemo preći preko nepravdi koje su nanesene određenim grupama radnika, među kojima je nemedicinski kadar u smislu 0,10 koeficijenta na deset godina staža i ljekara medicine i stomatologije, koji nemaju specijalizaciju, a također nisu obuhvaćeni diskrimatorskom odredbom od 0,10 koeficijentom za 10 godina staža. Također, od aprila prošle godine, kada je potpisan kolektivni ugovor po kojem se isplaćuju naše plaće, potrošačka korpa porasla je za više od 500 KM. Primjera radi, medicinska sestra tada je dobila povećane za oko 200 KM, pa izjave da imamo najveće plaće u KS nikako ne stoje, niti stoji da mi tražimo 500 KM, nego 200 maraka koje je inflacija pojela do danas. Nama je u aprilu 2022, nakon tri godine povećana plaća i već tim povećanjem mi smo izgubili jer smo na to čekali godinama, a cijene su stalno rasle - ističe Avdović.

Dodaje kako se nije smjelo desiti da tekstovi tri kolektivna ugovora budu drugačiji.

{$galerijaFotografija}

- Pitao bi Fortu i Vranića - kako se desilo da je parafirani primjerak kolektivnog ugovora, gdje je na svakoj stranici postojao naš i potpis ministra te dopremijera nakon sedam ili deset dana, u aprilu stigao bez parafiranih stranica i sa izmijenjenim tekstom? Da se to nije desilo, mi sada ne bismo imali zahtjeve - naglasio je Avdović.

Dr. Nejra Šeta, uposlenica JU Dom zdravlja KS, kaže "kako je razočarana stavom Vlade KS prema onome što traže radnici u zdravstvu, i njihovim spočitavanjem da se radi o političkom sindikatu".

- Povećanje plaće od pet posto, koje nudi Forto, je smiješno i mizerno. Vlada KS hvali se kako su za jednu noć ulice grada očišćene od snijega. Sve zasluge pripisuju sebi, kako su oni to organizirali, a ne radnicima koji su toliko posla imali. Na sve to Vlada će im dati povećanje od pet posto na plaću. Nama konkretno, spočitavaju da smo imali neko enormno povećanje plaće, što nije tačno – naglašava Šeta.

{$galerijaFotografija}

Kaže kako se radnici u zdravstvu KS bore i za bolje uvjete rada, a samim tim i bolje pružanje zdravstvene usluge građanima KS.

Bolja zdravstvena usluga

- Kad imamo bolju opremu i veća materijalna sredstva, u smislu da se ulaže u zanavljanje zdravstvene opreme, naravno da će time i građani dobiti bolju zdravstvenu uslugu. Konkretno, Stomatološka služba u KS, u svih devet domova zdravljan još nije kompjuterski uvezana. Prinuđeni smo da na svojim mobilnim aplikacijama pišemo recepte. Koliko me pamet služi, Vlada KS je davno osigurala sredstva i za uvezivanje stomatološke službe u jedinstveni sistem – navela je Šeta.

Ukoliko Vlada KS u narednih nešto više od mjesec dana ne uvaži zahtjeve radnika u zdravstvu KS, Sindikat će postupiti po zakonima o štrajku i radu, te odredbama Kolektivnog ugovora.

To znači da će u tom slučaju, nakon štrajka upozorenja, prema riječima Avdovića, radnici u zdravstvu KS stupiti u generalni štrajk.

 

Štrajk radnika u zdravstvu, 23.01.2023.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.