Petak, 30.07.2021.
FOTO: Damir Hodžić

Radnici u zdravstvu na protestima: Pozivaju Fortu i Vranića da prekinu sjednicu Vlade KS i obrate im se

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, Sindikata Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te dijela doktorskog sindikata JU Dom zdravlja KS, okupili su se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a cilj im je da na miran i dostojanstven način ukažu na nezadovoljstvo odnosom trenutne Vlade prema zdravstvu u cjelini, a posebno prema radnicima u zdravstvu i pacijentima, te obavezu Vlade KS da uvažava sindikate kao socijalnog partnera.

Prema posljednjim informacijama, dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, ušao je u zgradu Vlade KS. Namjera je da ponovo razgovara sa premijerom Edinom Fortom i ministrom zdravstva Harisom Vranićem.

 

Kako je ranije najavljeno, ovi protesti koji su radnicima u zdravstvu KS od 2019. četvrti po redu, trajat će od 11 do 14 sati, a podršku učesnicima pružit će članovi sindikata koji će u vrijeme održavanja na poslu tokom pauze izaći ispred ustanova u kojima rade uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi.

Na ovaj korak sindikati su se odlučili zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

- Svi radimo u istim uvjetima i svima nam je teško, pogotovo sada u ovoj situaciji kada nemamo granski kolektivni ugovor, obzirom na to da su koeficijenti koji su bili u kolektivnom ugovoru doktora na sudu legalno završeni, presuđeni, ništavni. Mi smo tu da se zajedno legalno borimo za ista prava za sve. Znači, za sve doktore u kantonu, za sve medicinske sestre/tehničare i za sve one druge zaposlene u javnim ustanovama - kazala je dr. Neira Šeta, predsjednica Skupštine Sindikata doktora JU Dom zdravlja KS. 

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo na potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora čekaju 28 mjeseci.

Do sada je Sindikat radnika u zdravstvu KS sa ministrom zdravstva u Vladi KS Harisom Vranićem i njegovim saradnicima održao nekoliko sastanaka, ali dogovor još nije postignut. Posljednji je, kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, ali se, dodaje, nisu mogli dogovoriti oko milion i po KM, koliko nedostaje sredstava.

Ranije je rečeno, kako za ono što radnici u zdravstvu traže, potrebno oko 13 miliona KM.

- To je stav direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a matematičkim izračunom, ako je za doktore, po potpisivanju strukovnog kolektivnog ugovora 2019. godine, trbalo dodatnih četiri miliona KM, onda za nedoktore na godešnjem nivou maksimalno treba sedam miliona maraka - kaže Selimić.

Naglasio je kako se mora znati da u ovom trenutku svi uposleni u zdravstvu u KS nezakonito primaju plaću.

- Ono što su prijašnje vlasti u KS potpisale sa doktorima, poništeno je sudskim odlukama. Naš kolektivni ugovor istekao je prije više od dvije godine, što znače da pravna sigurnost u ovom trenutku ne postoji. Kad mi potpišemo Granski kolektivni ugovor, bit će legalizirani koeficijenti doktora medicine i stomatologije koje im je 2017. nezakonito dao tadašnji premijer Elmedin Konaković, a onda i 2019. Edin Forto. U ovom trenutku jedino je naš Sindikat reprezentativan i jedino mi sa vlasti možemo potpisati Granski kolektivni ugovor – kazao je Selimić.

Prema riječima dr. Dženane Hrustemović, predsjednice Sindikata KCUS-a, oni su u ponedjeljak potpisali sporazum sa Sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu KS, kojeg predstavlja dr. Edo Selimić.

- Tim sporazumim smo pristali na sve ono što mi možemo uraditi na tercijalnom nivou. Dajemo punu podršku ovom Sindikatu i idemo u borbu do potpisivanja kolektivnog ugovora zajedno sa njima. Ne smijemo dozvoliti da postoji jedna strašna diskrepanca između određenih koeficijenata. Kolektivni ugovor koji treba da se potpiše, za koji se mi i borimo, je benefit za sve profile u zdravstvu na nivou KS, kako za ljekare, tako i da medicinske sestre i radnice. Ovim će se legalizovati njihovi koeficijenti ljekarima, a dobit ćemo na neki način povećanje koeficijenata ostalih - istakla je dr. Hrustemović.

U ovim trenucima na protestima je oko stotinjak radnika, koliko su i najavili, a u toku je sjednica Vlade KS. Radnici se nadaju da će neko od članova Vlade izaći i obratiti im se. Prozivaju premijera Fortu i ministra Vranića na megafon da izađu i obrate im se te traže od njih da prekinu sjednicu Vlade.

Podršku radnicima došla je pružiti zastupnica u Skupštini KS Bibija Kerla, koja se pozdravljala sa okupljenima.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku su od 2. septembra 2019. godine.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine.

U međuvremenu, kako kaže Selimić, odustali su od svega.

- Čak i satnica iz 2017. godine, koju smo mi izborili sa Vladom tadašnjeg premijera Konakovića od 2,60 KM, sada koriste svi uposlenici u zdravstvu KS koji se finansiraju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ostali smo pri jedinom zahtjevu, a to je usklađivanje koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine – objasnio je Selimić.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada na još tri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, a treći je održan 9. jula. prošle godine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh