open-navfaktor-logo
search
Podržali šest sindikata
Radnici u zdravstvu KS: "Vidjet ćemo kako će Forto reagovati na više od 20.000 nezadovoljnih radnika"
Nezadovoljni odnosom Vlade Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, prema radnicima, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo pridružit će se članovima šest reprezentativnih sindikata koji su najavili prvo štrajk upozorenja, a onda generalni štrajk.
21.11.2021. u 20:55
get url
text

Kazao je to prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, i dodao da će podršku 14.300 radnika, koliko ih je u šest reprezentativnih sindikata, u ostvarivanju njihovih prava, pružiti još 3.000 radnika iz zdravstva, odnosno više od 6.500 koliko bi ih osjetilo benefite usvajanja Granskog kolektivnog ugovora.

VEZANI TEKST - Šest sindikata: Vlada KS je sama sa sobom potpisala sporazum o utvrđivanju osnovice umjesto nas

- Kad se brojke saberu to je više od 20.000 radnika. Vidjet ćemo kako će reagovati Forto na više od 20.000 nezadovoljnih radnika – kaže Selimić i dodaje:

- Mi sa Vladom KS imamo problem već treću godinu u smislu klasičnog ignorisanja, nepoštivanja i neuvažavanja Sindikata radnika u zdravstvu KS kao socijalnog partnera. Dogovorili smo se da ćemo ih podržati i zajedno sa šest reprezentativnih sindikata ići prvo u štrajk upozorenja, a potom i u generalni štrajk. Čim oni odluče o datumu štrajka, mi ćemo im se pridružiti – istakao je Selimić.

Predstavnici šest reprezentativnih sindikata u KS na press konferenciji istakli su da neće stajati skrštenih ruku i nijemo posmatrati kršenje radnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, kolektivnih ugovora i zakona. Još jednom su podcrtali da Nacrt budžeta KS za 2022. godinu iznosi milijardu i 101 milion KM, a da nije planirano povećanje osnovice za obračun plaća radnika.

Sindikat radnika u zdrastvu KS u genelarnom štrajku je od 2. septembra 2019. godine. Traže potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora koji je istekao 7. februara 2019.

Radnici su, podsjećamo, prvobitno tražili povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine. U međuvremenu Sindikat je odustao od svega, osim od usklađivanja koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. prošle, a četvrti 10. juna ove godine.

VEZANI TEKST - Avdović: Ako uskoro ne potpišemo granski kolektivni ugovor, blokirat ćemo saobraćaj

- Mi smo sa pregovaračkim timom Vlade KS trebali imati sastanak u utorak, ali su nas po ko zna koji put ponovo ignorisali. Na sceni je razvlačenje i potpuno nesnalaženje pregovaračkog tima, kojeg čine ministrica pravde i uprave, Darja Softić Kadenić, ministrica rada Ivana Prvulović, ministar zdravstva Haris Vranić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samira Hajdarević, koji dobijaju sve upute od Forte. Dakle, imamo jedno potpuno ignorisanje i omalovažavanje nevjerovatnih razmjera od strane Vlade KS – kaže Selimić.

Navodi kako su sve presude, koje je Sindikat radnika u zdravstvu KS do sada dobio na sudu, zbog nezakonitog potpisivanja kolektovnog ugovora bivših premijera Elmedina Konakovića i Adema Zolja, te aktuelnog Edina Forte sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS, stavljene u ladicu.

- Na sceni je klasična administrativna šutnja, nipodaštavanje kantonalnih presuda, a rezultat toga je konstantno pravljenje finansijske štete Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, koja na mjesečnom nivou iznosi 900.000 zbog isplaćivanja koeficijenata po ništavnim strukovnim kolektivnim ugovorima. Naravno, cifra svaki mjesec raste, jer to traje od novembra 2017. i trenutno iznosi više od 30 miliona maraka, i zbog toga će sasvim sigurno neko morati krivično odgovarati – kazao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.