open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Radnici u zdravstvu: Forto i Vranić kažu da se pregovori vode, to nije tačno
Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu uputio je otvoreno pismo Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo.
29.12.2021. u 13:44
get url
text

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

U više navrata smo Vas informisali o kolektivnim pregovorima koje Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo vodi ili bolje reći ne vodi sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo. Iako su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, odgovarajući na pitanja skupštinskih zastupnika, kao i u izjavama za medije, govorili da se pregovori vode, to nije tačno, bar kada je u pitanju Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Podsjećamo da smo zadnji sastanak održali 12. 11. 2021. godine, a naredni sastanak dogovoren za 16. 11. 2021. godine je, dan prije održavanja otkazan od Pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo. Od tada pa do danas, na sve naše pozive i predložene termine za održavanje sastanka, Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo se uopće nije očitovao. Inače, svjedoci smo da Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo neposredno pred održavanje sastanka isti otkaže, te da je potrebno i više od mjesec dana da članovi tog tima iskoordiniraju svoje obaveze i međusobno usaglase termin za sastanak.

Zaista, "odgovoran" pristup obavljanju zadatka za koji ih je ovlastila Vlada Kantona Sarajevo. Štaviše, i sastanak koji je sam ministar Vranić zakazao za 13. 12. 2021. godine je otkazan zbog odbijanja dolaska predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo i predstavnika Strukovnog sindikata medicinskih sestarata i tehničara Kantona Sarajevo. Nakon otkazivanja sastanka, tačnije 16.12.2021. godine, ministar Vranić traži da dostavimo dokaz o reprezentativnosti Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, kao i aktuelnu odluku o imenovanju osoba koje predstavljaju ovaj Sindikat, a u cilju, kako je naveo u svom dopisu, vođenja djelotvornog socijalnog dijaloga koji uključuje reprezentativne i legitimne socijalne partnere.

Ministru Vraniću smo sutradan, 17. 12. 2021. godine dostavili traženu dokumentaciju, ali do danas nismo zaprimili poziv za sastanak, niti se Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo odazvao našim pozivima, uključujući i zadnji kojim smo predložili termine sastanka za 28. 12. ili 29. 12. tekuće godine. Dakle, socijalnog dijaloga nema jer Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo daje sebi za pravo da ovom Sindikatu, suprotno međunarodnim konvencijama i domaćim propisima, uskrati pravo na kolektivno pregovaranje.

Poznato je da socijalni partneri odgovornost svake vlade mjere nivoom socijalnog dijaloga. Mi sa Vladom Kantona Sarajevo socijalni dijalog nemamo, tako da imamo neodgovornu vladu koja samo deklarativno daje podršku socijalnom dijalogu.

Imajući na umu da je odgovornost prema socijalnim partnerima odraz odgovornosti prema građanima i njihovoj budućnosti, Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo poziva Vladu Kantona Sarajevo na odgovorniji i konstruktivniji pristup socijalnom dijalogu. Ujedno predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo želimo sretne nastupajuće praznike/blagdane u nadi da će u Novoj 2022. godini, izbornoj godini, pokazati bar minimum političke odgovornosti i biti produktivni u vođenju socijalnog dijaloga, te opravdati svoje postojanje na zadovoljstvo građana Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.