open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Radnici u Velikoj Britaniji hvale čevorodnevnu radnu sedmicu
Zaposleni u Velikoj Britaniji koji učestvuju u istraživanju primjene četvorodnevne radne nedelje hvale taj koncept rada, uz ocjenu da im donosi više odmora i manje stres na poslu. 
03.08.2022. u 15:44
get url
text

Istraživanje traje već osam nedelja, od poslodavaca se traži da ne smanjuju plaću radnicima, dok zaposleni treba da održe produktivnost koju su postizali i tokom petodnevne radne nedelje.

Cilj eksperimenta bio je da se utvrdi da li su radnici srećniji, zdraviji, kao i da li su se bolje posvetili svom poslu.

Riječ je o šestomesečnom pilot projektu u kojem je učestvovalo 3.300 radnika u 70 kompanija, koji bi radili 80 posto svoje uobičajene nedelje u zamjenu za obećanje da će održati 100 posto svoje produktivnosti na poslu.

Liza Gilbert, menadžerka za kreditne usluge u Charity Bank, kaže da sada ima više vremena za kućne poslove, jer brine o sinu i svojim roditeljima, prenosi CNN Business

Dodatni slobodan dan u nedelji znači da više ne mora da ide u nabavku rano ujutru subotom, u šest sati, kao i da više vremena može da posveti porodici.

Neki poslodavci koji učestvuju u istraživanja kažu kako su im prve nedelje u novom režimu rada bile haotične.

Istraživači će mjeriti utjecaj novog obrasca rada na nivo produktivnosti, rodnu ravnopravnost, životnu sredinu kao i dobrobit radnika.

Krajem novembra kompanije koje učestvuju u istraživanju mogu da se odluče da li će se pridržavati novog rasporeda.

Nakon više od dvije godine pandemije, mnogi su izgorjeli, dali otkaz na poslu ili jedva spajaju kraj s krajem dok rekordna inflacija uzima veliki zalogaj u njihovim plaćama. Tokom proteklih osam sedmica, hiljade ljudi u Velikoj Britaniji testiralo je četverodnevni raspored, bez smanjenja plaće, koji bi mogao pomoći u uvodu nove ere rada. To je najveća svjetska proba četverodnevne radne sedmice dosad. Već su neki radnici rekli da se osjećaju sretnije, zdravije i da im posao ide bolje. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.