- Jučer smo održali sastanak kojem su ovaj put prisustvovali i pojedinici iz drugih granskih sindikata koji nisu ni na našoj, ali ni na strani koja je okupljena oko Selvedina Šatorovića. Naredni sastanak će biti 8. decembra pa ćemo vidjeti da se nešto konkretno uradi i tim ljudima barem privremeno omogući isplata plaća. Problem je što se jedna i druga strana granskih sindikata tuže i što nijedan predstavnik SSSBiH ni ja ni Šatorović, nismo upisani u Ministarstvu pravde BiH, pa tako niko u SSSBiH nije ovlašten za platni promet - rekao nam je Bektić.

On je dodao da sastanku nije prisustvovao Šatorović.

VEZANI TEKST - Šta se događa u SSSBiH, zašto uposlenici 14 mjeseci nemaju plaću?

"Radnici Sindikata uredno obavljaju svoje poslove"

Razgovarali smo i sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH, koji kaže da ne zna da li je sastanak održan jer kao predsjednik Sindikata nije dobio poziv.

- Kada bi sam Bektić uplatio članarinu koju duguje Sindikat elektroenergetskih radnika (122.500 KM), na čijem je čelu, mi bismo isplatili sve plaće radnicima. Sve bi plaće bile isplaćene istog momenta. On to prebaci danas, radnici imaju sutra na računu sve što im se duguje, da ne spominjem ostalih 10 sindikata koji također duguju za članarine. Mi smo radnicima uplatili poreze, doprinose, kredite - govori nam Šatorović.

U ranijoj izjavi za Faktor Bektić je rekao kako ima informacije da radnici SSSBiH ne dolaze na posao, i da ukoliko žele plaće, da ih moraju i zaraditi.

- Prvo, vrlo je nekorektno da neko ko je u Sindikatu elektroenergetskih radnika i ima sjedište na Vilsonovom šetalištu, upravlja radnicima kojima nije poslodavac. Dakle, radnici uredno obavljaju svoj posao, rade više nego kvalitetno i nije on osoba koja će određivati gdje će koji radnik sjediti i kakve su njegove radne obaveze. Ta uloga je moja, a odgovorno tvrdim da radnici ispunjavaju svoje radne obaveze - rekao nam je Šatorović.

VEZANI TEKST - Bektić: Spremni smo na kompromis za 17 radnika u SSSBiH koji mjesecima ne primaju plaće, ali moraju raditi

On je podsjetio da je SSSBiH tužio pojedinačno svaki granski sindikat koji duguje za članarine i nada se da bi početkom naredne godine mogle stići pozitivne presude.

"Nisam salonski predstavnik Sindikata" 

- Do tada mi ćemo ljudima isplatiti topli obrok, shodno prilivu sredstava. Ljudi su obaviješteni o utrošku svakog feninga u Savezu. Onaj ko ima lažnu brigu, neka uzme broj računa, prebaci novac za članarinu i radnicima se neće dugovati niti jedna plaća. To se može riješiti ne u jednom danu, već u jednoj minuti. Morate znati da su pojedini granski sindikati, da bi se ljudima isplatio topli obrok, uplatili članarinu Sindikatu i za 2022. godinu! A ovi koji ne plaćaju ništa, kao najviše brinu za njih - govori Šatorović.

On je prokomentirao i ranije navode Bektića da ne dolazi na posao.

- Ja nisam salonski predstavnik Sindikata da budem u kancelariji i da s tog mjesta kritikujem druge sindikate kako rade ili ne rade. Ja sam konstantno na terenu i rekao sam da ću najmanje biti na Obali 1 u Sarajevu. Posao predsjednika Sindikata je da bude sa radnicima, a ja to i činim. A ako je da nabaci odijelo i kravatu i sjedi od osam do 16 sati u zgradi Sindikata, Boga mi se ja tu ne vidim - poručio je Šatorović.