open-navfaktor-logo
search
Dopis Vladi
Radnici u KS anketirani, odbili povećanje osnovice za plaće od 5 KM, spremni na štrajkove
Radnici koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo odbili su povećanje osnovice za obračun plaća za pet KM i izjasnili se za proteste i štrajkove.
12.12.2021. u 14:56
get url
text

Kako je saopćeno danas iz Koordinacije sindikata, o ovome su obavijestili Vladu Kantona Sarajevo dopisom kojeg je potpisao predsjednik Koordinacije sindikata Faruk Bešlić.

- Na pregovorima održanim 8. decembra 2021. godine Vlada KS je predložila povećanje osnovice za obračun plata za 2022. godinu u iznosu od 5 KM. Šest sindikata iz Koordinacije, a koji zastupaju radnike koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, anketiralo je radnike – članove svojih sindikata. Za predloženo povećanje se izjasnilo 0,01 posto radnika. Protiv ovog povećanja bilo je 99,99 posto radnika - stoji u dopisu koji je medijima upućen danas.

VEZANI TEKST - Vlada KS ponudila povećanje trenutne osnovice za obračun plaća za pet KM

- Radnici, koji su se izjasnili protiv predloženog povećanja od 5 KM, izjašnjavali su se za jednu ili više opcija po pitanju daljnjih sindikalnih aktivnosti:

Za organizaciju štrajkova upozorenja izjasnilo se 97posto radnika,
Za organizaciju protesta izjasnilo se 92 posto radnika,
Za organizaciju generalnog štrajka izjasnilo se 91 posto radnika - saopćeno je iz Koordinacije.

Nadalje navode da je, shodno ovome, Koordinacija osam reprezentativnih sindikata, koji zastupaju više od 25.000 radnika koji plaću primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, odlučila da predloži donošenje odluka o organizaciji dvosatnog štrajka upozorenja 29. decembra u svim javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

{$galerijaFotografija}

- Predloženo je donošenje odluka o organizaciji velikog protestnog skupa ispred Vlade Kantona Sarajevo na dan razmatranja prijedloga budžeta KS za 2022. godinu, a kojem će prisustvovati više od 5.000 radnika; donošenja odluka o organizaciji generalnog štrajka koji će u svim javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva početi 31. januara iduće godine i trajat će do ispunjenja zahtjeva Koordinacije osam sindikata - saopćeno je.

Zatraženo je od Vlade KS da im dostavi novu ponudu.

Dopis Koordinacije sindikata KS, decembar 2021.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.