open-navfaktor-logo
search
Prekinut štrajk
Radnici TRZ Hadžići dobili osam plaća, ohrabruje dva miliona KM ugovorenih poslova do kraja 2022.
Nakon višemjesečne agonije radnici Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) Hadžići prekinuli su generalni štrajk.
Edina Latif
24.05.2022. u 21:11
get url
text

Kako nam je kazao Esnaf Begović, predsjednik Sindikalne podružnice TRZ Hadžići, radnicima je nova uprava, na čelu sa Ismom Hebibovićem, nekad direktorom preduzeća namjenske industrije Zrak, isplatila svih osam plaća, koje im je dugovala bivša uprava preduzeća na čelu sa Mehom Rekićem, kojeg uposleni optužuju da je firmu doveo do ruba propasti.

Esnaf Begović

Ono što radnike dodatno ohrabruje je i skoro dva miliona KM ugovorenih poslova do kraja 2022. godine.

- Od 2019. godine nismo imali konkretnog posla. Nešto se tu i tamo radilo, ali sve na kašičicu. No sada je situacija drugačija. Više od 30 radnika od početka prošlog mjeseca radi u proizvodnji jer imamo nekoliko ugovorenih poslova, za Pretis, Igman, a nešto radimo i za nas. Počeli smo proizvoditi nešto i od vojnog naoružanja, a kupac će najvjerovatnije biti strani. Zadovoljni smo, naročito kada se sjetimo kako je bilo prošle zime kada nas je faktički radilo samo šest. Prošle sedmice bio sam na sastanku u Goraždu, pa kada sam saslušao kako je stanje u Binasu i Zraku, shvatio sam da je kod nas puno povoljnije. Naravno, nesporno je da imamo dugovanja, ali idemo ka boljem - kaže Begović.

VEZANI TEKST - Tehničko-remontni zavod Hadžići: "Od kirija za iznajmljene prostore radnicima kupujemo hranu"

Radnicima bivša uprava firme nije uplaćivala ni doprinose od marta 2021. godine.

- Rekić nam je ostavio dubiozu. Nova uprava na čelu sa Hebibovićem nema sredstava da odmah sve isplati, ali je napravljen dogovor sa Poreznom upravom i PIO-om da se sva tekuća uplaćivanja vrše redovno, a da se neuplaćeni doprinosi iz prošle godine retroaktivno izmiruju u narednim mjesecima. Najvažnije je da radnici i članovi njihovih porodica sada mogu ovjeriti zdravstvene knjižice - istakao je Begović.

Podsjetimo, 40-ak radnika Tehničko-remontnog zavoda Hadžići, koliko ih je ostalo od nekad prosperitetnog preduzeća koje je zapošljavalo 1.700 osoba, 22. novembra prošle godine stupili su u generalni štrajk, a razlog je šest plaća koje im je u tom trenutku dugovala bivša uprava, neuplaćivanje doprinosa od marta 2021, ali i zbog posla kojeg nisu imali od kraja 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.