Radnici Hidrogradnje naredne sedmice pred Vladu FBiH dolaze sa porodicama

objavljeno: 08.03.2018. u 19:03

Radnici Hidrogradnje i narednih dana će svoja prava tražiti pred sjedištem Vlade FBiH u Sarajevu. Prema riječima Mehe Šabanovića, predstavnika obespravljenih radnika od naredne sedmice će pred Vladu dovesti i svoje porodice. 

Oni mjesecima traže uvezivanje staža za 272 radnika, da im se, za sada, isplati osam zaostalih plaća i otpremnine.

- Vjerujte mnoge naše kolege nemaju od čega da žive. Neki su i na narodnim kuhinjama. Ne mogu da se liječe, a neki su i umrli. Naša firma je više od godinu dana u stečaju ali smatramo da kako nam je Vlada FBiH dužna uplatiti staž za naše kolege koji ne mogu u penziju jer im nije uvezan staž. Treba da nam isplati osam plaća i otpremnine, a ostalo ćemo tražiti od stečajnog upravnika. Jer, nama se duguje 36 plaća, a nas je oko 450 obespravljenih radnika - priča nam Šabanović.

Dodaje kako će i sutra biti pred Vladom FBiH, ispred zgrade "Energoinvesta".

- Tu smo od 11 do 13 sati. Od naredne sedmice ćemo poduzeti još drastičnije mjere, dovest ćemo pred sjedište Vlade FBiH i svoje porodice. Ne znamo šta više činiti. Samo želimo da nas primi resorni ministar Nermin Džindić, da nas sasluša - rekao nam je Šabanović.

Podsjećamo, u ranijim izjavama za Faktor Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije je rekao kako se neće sastati sa radnicima Hidrogradnje jer njihove probleme treba da rješava stečajni upravnik.