open-navfaktor-logo
search
Agonija se nastavlja
Radnici GRAS-a štrajkuju glađu, traže pošteno zarađene plaće
Agonija radnika GRAS-a se nastavlja. S obzirom na to da im još nisu isplaćene zarađene plaće, niti ima naznaka za isplatu, iako je rok petak, 21. maj, grupa od 10 zaposlenika jutros je odlučila stupiti u štrajk glađu u krugu preduzeća.
18.05.2021. u 21:17
get url
text

Posljednju plaću za mjesec februar dobili su prije više od dva mjeseca. Traže i konačno rješenje pitanja ovog javnog preduzeća, čija dugovanja prema procjenama dosežu 300 miliona KM, a najviše su dužni Poreskoj upravi FBiH.

- Kolege su odlučile da stupe u štrajk s nama zbog stanja i zbog epidemije i da ne bi proces rada bio ugrožen i narušen. Radi se normalno, a mi smo tu u ime svih njih. Dva lična dohotka čekamo i zarađujemo treći. I ova dva koja smo dobili u ovoj godini smo čekali više od 70 dana. Bit ćemo ovdje do ispunjenja naša dva zahtjeva, odnosno, do isplate ličnog dohotka. Ne znam šta će se desiti - kazao nam je jedan od uposlenika GRAS-a Selvin Fazlagić.

{$galerijaFotografija}

Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom na današnjoj press konferenciji nije ponudila konkretno rješenje po ovom pitanju, već za novonastalu situaciju u GRAS-u, gdje radnici nisu dobili plaće, a jedan dio njih i štrajkuje glađu, smatra odgovornim prethodne političke i upravljačke strukture, te radnike koji su tužili preduzeće i po osnovu tih tužbi naplaćivali po 90.000 KM. Forto je obećao podršku dijelu, kako je kazao, poštenih radnika koji ispaštaju i žele živjeti pošteno od zarađenih plaća.

Kako je pojasnio, Ured za borbu protiv korupcije utvrđuje stanje i nakon gotove analize, Vlada će donijeti odluku o GRAS-u. Radnici koji su se odlučili na štrajk glađu uputili su poruku za Vladu KS i premijera Edina Fortu.

- Ne treba da se traže krivci u radnicima i u tužbama koje smo mi pokrenuli, a na šta smo bili prisiljeni. A ne traži se krivac zbog kojeg smo i razlog zašto smo pokrenuli te tužbe za nepoštivanje kolektivnog ugovora. Pokrenuli smo ih i išli smo zakonskim putem. Tri suda su potvrdila tu tužbu i sud je donio odluku. Ja ne vidim razlog i svrhu da se mi, uposlenici ove firme krivimo za gubitak GRAS-a koji je napravljen nečijom krivicom - naglasio je Fazlagić.

 

Štajk glađu, Gras, 18.05.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.