open-navfaktor-logo
search
Nastavak agonije
Radnici GRAS-a i danas štrajkuju glađu: "Izjave Forte i Štete nedostojne funkcija koje obavljaju"
Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS i danas štrajkuju glađu, a ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune i ne isplate plaće, postoji mogućnost da će od subote obustaviti i javni gradski saobraćaj.
19.05.2021. u 11:41
get url
text

Potvrdio je to za Faktor vršilac dužnosti direktora GRAS-a Senad Mujagić.

Mujagić navodi kako je razgovarao sa radnicima i da je "pokušavao da ih nagovori da prekinu štrajk glađu kako ne bi narušili zdravlje koje je i zbog pandemije, ali i zbog svih dešavanja u preduzeću ionako narušeno".

- Ministar saobraćaja KS i ja smo ih molili da odustanu od štrajka, ali oni su ostali pri svom da će nastaviti štrajk glađu do pokušaja iznalaženja rješenja iz ove teške situacije. Ministar je na određenim sastancima, kod određenih institucija gdje pokušava da nađe rješenje. Stalno smo u komunikaciji kako bismo pokušali nešto riješiti. Ono što je ministar zahtijevao, i ja također u razgovoru s njima, tražili smo da ne insistiraju na nekom kratkom vremenskom roku da se ne bi u ovom periodu donijele neke ishitrene odluke koje možda nisu dobre. Da se malo da vremena i Vladi i Upravi, da u toku naredne sedmice dođu sa nekim prijedlogom i nekim konkretnim rješenje, nego što bi se u petak moglo nešto odlučiti, do kada oni traže – navodi Mujagić.

VEZANI TEKST - Radnici GRAS-a štrajkuju glađu, traže pošteno zarađene plaće

Ističe kako su radnici najavili i mogućnost obustave saobraćaja ako do petka ne bi bila donesena konkretna rješenja za izlaz iz ove situacije.

- Kazali su da ako do petka ne bude plaća i ako se ne dostavi prijedlog mogućeg rješenja, da bi u subotu mogli obustaviti saobraćaj. Radimo na tome da do toga ne dođe – zaključio je Mujagić.

Adnan Himzanija, predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji BiH i bivši predsjednik Sindikata GRAS-a, kaže da je sinoć do 23 sata bio s radnicima.

- Upućen je poziv premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti i ministru saobraćaja Adnanu Šteti, da se danas održi sastanak, da se ubrza sve ovo, ipak su u pitanju ljudski životi nije više ni plaća ni saobraćaj. Dobili smo odgovor da oni ne mogu da dođu, da imaju obaveza i razočarani smo. Niko nema ni mrve emocija, ako ništa, u svemu ovome. Ovo je veoma neprofesionalno – navodi Himzanija.

Osvrnuo se i na jučerašnje izjave ministra i premijera, a povodom štrajka radnika GRAS-A.

- Njihove izjave u javnosti su neprofesionalne i nedostojne funkcijama koje obavljaju. Nemam riječi, da neko može na kompletnu priču doći i govoriti da nema novca. Razočarani smo, kao kompletan Sindikat komunalne privrede – ističe Himzanija.

Navodi kako se godinama sve guralo pod tepih, a da je danas sve došlo na naplatu.

- Radnici su rekli da će štrajkovati dok ne crknu. Rekao sam im da štrajk glađu nije rješenje, ali oni su "ubijeni u mozak" da to nije normalno. Dobiju plaću svako dva ili tri mjeseca. Ne mogu djeci internet platit, djeca ne mogu ni u online školu da idu – kaže Himzanija.

Na pitanje da li će doći do obustave saobraćaja u KS, Himzanija odgovara:

- Barem do petka tako nešto se ne bi trebalo desiti. Opet bi ispaštali građani, oni bi hodali pješke, a gospoda bi se opet vozala u autima. Oni svakako i ne koriste javni prijevoz – ističe Himzanija.

Podsjećamo, deset radnika GRAS-a jučer je započelo štrajk glađu zbog neisplaćenih plaća, a nadležnim su dali rok do petka za ispunjenje njihovih zahtjeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.