Radnici "Ere" protestuju pred Vladom HNK: Ići ćemo ako treba i do Sarajeva

objavljeno: 08.02.2018. u 12:10

Nakon kratke blokade magistralne ceste M-17, radnici hotela "Ero" su protest nastavili pred zgradom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.  

Od Vlade HNK traže da napokon kupe zgradu hotela "Ero" i tako riješe pitanja radnika. Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika hotela "Ero" je medijima kazala kako su pred zgradu došli danas da pitaju premijera hoće li doći do kupovine.

-Federalna Vlada i Zavod PIO imaju program o zbrinjavanju radnika koji može biti realiziran kupovinom, a sve dotle smo mi na ulici - kazala je Mandić.

Za vrijeme protesta pozvana je u zgradu Vlade HNK. Predstavnici Vlade HNK su u više navrata istakli da Vlada kupuje samo zgradu bivšeg hotela Ero, koja je u vlasništvu Zavoda za penzijsko osiguranje Federacije BiH, a da se problemi radnika trebaju rješavati na drugim adresama.

Ranije su radnici blokirali magistralnu saobraćajnicu M-17 kako bi otvorili oči Vladi Federacije te poručili da će blokirati iz dana u dan spomenutu saobraćajnicu na potezu od Mostara do Sarajeva, sve dok ne budu imali sluha za njih.

-Kad se proda zgrada onda će se rješavati problemi radnika hotela "Ero", a sada izlazimo na ulicu zbog naših neuvezanih doprinosa da možemo na biro, da se možemo liječiti i da možemo u penziju - kazala je Mandić.

Svoja prava na saobraćajnici M-17 tražila je i Mirjana Rozić koja je 24 godine radila u hotelu "Ero", a danas ne može da ostvari prava za penziju zbog neuvezanih doprinosa.

-Mi nismo krivi za ovu situaciju, mi smo pošteno radili svoj posao. Vlast je ta koja treba da pritisne institucije da rade svoj posao, da ljudi ne završavaju na ulici. Mislim da sistematski mogu rješavati naše probleme -poručila je Rozić, naglasivši da će ići do Sarajeva ako ovo ne urodi plodom.