open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Radnici Energopetrola izlaze u srijedu na proteste
Novi Sindikat Energopetrola regije Tuzla koji okuplja članove iz više kantona, a ne samo iz tuzlanske regije, najavio je nove mirne proteste ispred zgrade Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu u srijedu sa početkom u 09.30 sati kao i proteste pred Upravnom zgradom Energopetrola i Ine u ulici Azize Šaćirbegović 4b u Sarajevu istog dana sa početkom u 11 sati.
13.09.2021. u 10:48
get url
text

Razlog ponovnog okupljanja članova ovog sindikata je izražavanje nezadovoljstva radom suda tj. sporošću i traženje objašnjenja zašto se radničke tužbe protiv poslodavca rastežu na sudu 10 godina jer prošli put od predsjednice općinskog suda nisu, kako navode, dobili valjano obrazloženje.

Iz Kantonalnog suda, dodaje, dobili su pisanu obavijest da će njihov predmet u kojem je poslodavca tužilo 103 radnika, a koji se razvlači već 10 godina uzeti u prioritetno rješavanje, ali nisu dobili odgovor zašto se toliko predmet držao u ladici i ko ga je držao, a 15.9.2021. dolazi na prvo ročište i nova tužba radnika sa 350 tužilaca na njoj.

- Kako je ova nova tužba podnesena još 2018, a po logici kako su rješavali prethodnu tužbu, a još je nisu riješili, opravdano strahujemo ako se i ova bude istom brzinom rješavala da je niko od nas živ neće dočekati jer će je razvlačiti više od 30 godina ako gledamo u odnosu na broj učesnika u tužbi! Iz tog razloga se ponovo okupljamo pred sudom jer to nam je zadnje utočište za naša prava i ponovo ćemo uputiti naša pitanja nadležnim u sudovima ko i zašto ovo koči? - navode iz sindikata.

Protesti će se kasnije, dodaju, prenijeti i pred Upravnu zgradu Energopetrola i Ine gdje će nadležnima poručiti da im je dosta rada sa malim plaćama koje su sada manje nego prije navodno "uspješno provedene privatizacije", pa i od primanja koja su imali prije 10 pa i više godina.

- Od vlasti tražimo reviziju privatizacije jer po našim saznanjima da je sve proteklo u skladu sa potpisanim dogovorom sada bi neke stvari bile drugačije i više para bi bilo na računu nego sada kako prikazuju i državne dionice sa cca 30 posto ne bi spale na nekih sedam posto. Rasprodaja imovine Energopetrola se i dalje nastavlja, sada su zatvorili i benzinsku stanicu Lukavac 1 i ona ide na prodaju kao i neke ranije što su rasprodali - navode iz sindikata.

Pitaju nadležne šta je sljedeće?

- Da li ćemo svi na kraju završiti na dobošu, da li je to krajnji cilj ove privatizacije, rasprodaja svega što vrijedi, a ljude poslati na cestu jer veliki broj zaposlenika upravo radi na određeno vrijeme od tri, četiri, pet pa i šest godina? Državne dionice se i dalje tope i niko iz državnih institucija i ne postavlja pitanje zašto je to tako, a što je vrlo zanimljivo kao i sama privatizacija. Mnogi od nas se pitaju ko je bosanski Sanader? Ko je odgovoran za ovako katastrofalno lošu privatizaciju gdje od 1.059 radnika koji su radili u momentu dokapitalizacije sada radi upola manje? - dodaju iz sindikata.

Također pitaju zašto su ukinuli prijevoz vlastitim autocisternama koje su imali dok sada angažuju privatne jer im je to isplativije kako kažu, zašto je zatvoren avioservis na aerodromu Sarajevo i prepušten konkurenciji pod izgovorom da im se to ne isplati, kako se drugima isplati?

- Zašto se prodaje Upravna zgrada Energopetrola u samom centru Sarajeva, a Uprava se prebacuje na zabačeniju lokaciju Sarajeva u drugom dijelu grada? Šta radnici imaju od te rasprodaje osim manjih plaća nego što smo ih imali prije privatizacije, ali i ostalih naknada? Gdje je tu logika, nema je, pojela je privatizacija - ističu u saopćenju.

Dodaju da nadležne federalne inspekcije šute, sindikatu se blokira komuniciranje e-mailom sa kolegama po drugim regijama jer "nismo njihovi igrači".

- Istovremeno, drugi "stari sindikat" i dalje šalje dopise od kojih neki nemaju veze sa istinom i zbog kojih bi da smo mi takve poslali već nas tužili kao što su izjave predsjednika starog sindikata da su dogovorili sa Upravom povećanje primanja radnika za 700 KM na godišnjem nivou što nema apsolutno nikakve veze sa stvarnim stanjem - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata regije Tuzla Hajrudin Živčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.