open-navfaktor-logo
search
Nema odstupanja
Radnici Aluminija u ponedjeljak ponovo pred fabrikom: Mi više nemamo šta izgubiti
Na adresu mostarskog Aluminija, danas bi navodno trebala stići nova ponuda izraelsko-kineskog konzorcija za preuzimanje te kompanije, koja je ovog ljeta prekinula proizvodnju
13.12.2019. u 14:18
get url
text

Dok se u ponedjeljak u zgradi Uprave Aluminija bude održavala sjednice Nadzornoga odbora, na kojoj će se odlučivati o ponudi izraelsko-kineskog konzorcija, te sudbini 350 preostalih radnika posrnulog mostarskog giganta, u krugu fabrike i ispred nje, okupit će se sadašnji i bivši radnici. Kako nam je kazala Tanja Jovanović, predstavnik radnika, podršku će im pružiti i bivše kolege. Okupljanje je planirano u 9.30 sati. 

- Želimo da dočekamo zajedno u krugu firme završetak sastanka na kojem će odlučiti o našoj sudbini - kazala je Jovanović.

Na adresu mostarskog Aluminija, danas bi navodno trebala stići nova ponuda izraelsko-kineskog konzorcija za preuzimanje te kompanije, koja je ovog ljeta prekinula proizvodnju.

- Mi smo javno tražili i da nam se dostavi ponuda. Još nismo ništa dobili. Želimo da imamo uvid u ponudu, ako će se odbiti, da znamo šta se odbija. U sve ranije ponude nismo imali uvid, niti smo znali šta se odbija. Mi smo za to da radnici rade, pa u bilo kojem obliku da se nastavi raditi. Mi više nemamo šta izgubiti. Ne moramo mi biti ti koji će raditi, ali ne možemo dozvoliti da firme ovako propadaju. Gdje će raditi naša djeca? Gdje ide ova država? Ko će ostati u njoj, oni koji nemaju pasoš?! -  naglašava Jovanović.

Da će do kraja godine i 350 preostalih radnika posrnulog mostarskog Aluminija dobit otkaze, tvrdi Jovanović, jedina je posljednja informacija iz Uprave upućena radnicima.

Nadzorni odbor Aluminija čine predstavnici Vlade FBiH, malih dioničara i Vlade Republike Hrvatske. Ukoliko ova ponuda bude odbijena, Aluminij koji je s radom prestao 10. jula nema alternativu jer ne postoje nikakvi drugi ponuđači, navode iz mostarske kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.