Srijeda, 21.04.2021.

Radnici "Aluminija" ponovo blokirali magistralnu cestu M-17

Do 14 sati nam se niko nije obratio, tako da ne vidimo nikakvog tračka nade. Struja se noćas gasi i time je stvar završena, rekao je Boris Vican, tehnički direktor Aluminija

Radnici Aluminija oko 15 sati blokirali su saobraćajnicu M-17 kod centra Salakovac, sjeverno od Mostara.

Kako javlja novinarka Faktora s mjesta događaja, radnici propuštaju samo vozila u kojima su djeca i ljude kojima je potrebna ljekarska pomoć.

Okupljeni radnici traže garancije da večeras u ponoć pogoni Aluminija neće biti iskopčani s električne mreže što bi značilo kraj nekadašnje giganta.

- Do 14 sati nam se niko nije obratio, tako da ne vidimo nikakvog tračka nade. Struja se noćas gasi i time je stvar završena - rekao je Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Aluminija.

Novi protest radnika Aluminija krenuo je jutros blokadom magistralne ceste M-17 južno od Mostara, a nakon četiri sata radnici su deblokirali taj dio ceste te se vratili u krug preduzeća.

Aluminij ima osiguranu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao biti iskopčan s mreže što bi značilo kraj nekadašnjeg giganta.

Sudbina 900 radnika ove kompanije došla je u pitanje pošto se zbog nagomilanih dugova, blizu 400 miliona KM, došlo do pred samo gašenje firme. Vlada FBiH pokušava naći partnere koji bi u zadnji čas spasili Aluminij od gašenja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh