Čelnik Savezne agencije za rad Detlef Scheele izjavio je u današnjem izdanju dnevnih novina Sueddeutsche Zeitung kako očekuje da će broj radno sposobnih u najvećoj evropskoj ekonomiji opasti za gotovo 150.000 u ovoj godini.

- U narednim danima situacija će biti mnogo dramatičnija - navode novine njegove riječi.

Scheele  je kazao da će imigranti biti od ključnog značaja  i da "tu nije riječ o azilu nego o ciljanoj imigraciji radi popunjavanja jazova na tržištu rada".

- Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje. Od medicinske njege do klimatskih tehničara, od logističara do akademika, bit će manjka kvalificiranih radnika u svim sektorima - izjavio je Scheele.

Njemačka ima 83 miliona stanovnika. Prošle je godine broj stranih državljana koji žive u zemlji porastao  za oko 204.000 ,  za 1,8 posto više nego prethodne godine i u vrijeme najniže stope prirodnog priraštaja u deceniji.

Scheeleovi komentari dolaze u manje od mjesec dana uoči njemačkih narednih nacionalnih izbora.

Upitan o političkom otporu novoj imigraciji, posebno otkako je veliki broj izbjeglica i ostalih migranata počeo pristizati u 2015. godini, on je kazao:

-  Možete jednostavno ustati i reći ne želimo strance, ali to ne funkcionira.

Ekstremno desničarska stranka Alternativa za Njemačku, najveća opoziciona stranka u odlazećem parlamentu, kritikovala je Scheelov "nepojmljivi zahtijev". Poslanik Rene Springer optužio ga je da "čini od sebe glasilo kompanija koje dodatno žele umanjiti plate uz pomoć imigracije", prenosi AP.