open-navfaktor-logo
search
Požar u džamiji
Radikalni desničari na iftaru u centru Kopenhagena zapalili Kur'an
S druge strane, muslimanima okupljenim na iftaru poruku solidarnosti uputila je grupa Danaca koji su u žutim prslucima stajali oko samog trga sve dok je trajao iftar
02.06.2019. u 10:44
get url
text

Radikalni desničari sinoć su protestovali zbog održavanja iftara u glavnom gradu Danske Kopenhagenu i tom prilikom zapalili Kur'an i uzvikivali islamofobne i ksenofobne slogane.

Na Gradskom trgu u Kopenhagenu i ove godine je održan tradicionalni iftar na kojem se okupio veći broj vjernika. Na trgu se okupila i grupa radikalnih desničara koje je predvodio Rasmus Paludan, lider partije Stream Kurs. 

Desničari su na trgu zapalili Kur'an i na balkonu hotela postavili transparent s porukom “Evropa je naša“. Danska policija je uklonila transparente i udaljila radikalnu grupu sa trga. 

S druge strane, muslimanima okupljenim na iftaru poruku solidarnosti uputila je grupa Danaca koji su u žutim prslucima stajali oko samog trga sve dok je trajao iftar.

Na iftaru se okupilo blizu 2.000 vjernika

Na iftaru se okupilo blizu 2.000 vjernika, a policija je poduzela pojačane mjere sigurnosti. Uporedo s tim, u Fatihovoj džamiju u mjestu Hedehusene sinoć je izbio požar. Riječ je o džamiji koja se nalazi 35 kilometara od centra Kopenhagena. Turski Diyanet je džamiju izgradio prije šest godina. 

Blagovremenom intervencijom vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje vatrene stihije. Turski ambasador u Kopenhagenu Ugur Kenan Ipek izjavio je da u požaru nije bilo stradalih, a da je pričinjena materijalna šteta. 

Uzrok požara je predmet istrage, a ambasador Ipek kazao je kako je neophodno poduzeti sve preventivne mjere. 

-Od nadležnih vlasti ne očekujemo da štite samo pripadnike turske zajednice, već da štite sve muslimane od mogućih napada. Kazali su nam da žele sarađivati s nama - kazao je Ipek. 

Član Džematskog odbora Fatihove džamije Turan Akbulat kazao je kako su policiji predali sve snimke nadzornih kamera i kako se vodi istraga o uzroku požara. 

On je kazao da je džamija oštećena u većoj mjeri i da zbog toga u njoj neće moći biti klanjan bajram-namaz. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.