open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Radi stvaranja efikasnijeg privrednog ambijenta utvrđene izmjene Zakona o prostornom planiranju
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, te ga uputila u parlamentarnu proceduru.
10.11.2022. u 12:19
get url
text
Planiranje, ilustracija

Cilj izmjena i dopuna je zakonodavni okvir prilagoditi potrebama investitora radi stvaranja što boljeg i efikasnijeg privrednog ambijenta u FBiH.

Njime se, između ostalog, propisuje provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja. Na projektu e-sistema je aktivno radilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa USAID-om, s obzirom na to da važeći zakon ne sadrži odredbe za uvođenje elektronskog sistema izdavanja dozvola u oblasti građenja.

Novim zakonskim odredbama, koje razrađuju sistem za izdavanje e-dozvola u oblasti građenja, utvrđuje se mogućnost podnošenja zahtjeva, pripadajuće dokumentacije, te drugih akata u oblasti građenja i u elektronskoj formi, kao i način pribavljanja korisničkog koda.

Definiraju se i sudionici u postupku elektronskog ishodovanja dozvola u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu FBiH. Daje se mogućnost investitoru da samostalno izabere način na koji će dobiti potrebne papirne i/ili elektronske dokumente, te se utvrđuju uvjeti koje ovlašteni projektanti moraju ispoštovati kod izrade investiciono-tehničke dokumentacije, kao i način prikupljanja dostupnih podataka od nadležnog organa nakon uspostave e-sistema.

Kako je obrazloženo, unapređenje funkcionalnosti sistema i upravnih akata doprinijet će značajnom smanjenju vremena za dobijanje dozvola jer više neće biti potrebno da podnosioci zahtjeva lično dolaze u institucije.

Predloženo je i skraćenje rokova za izdavanje akata o građenju. Tako se sa 30 na 15 dana skraćuju rokovi u kojim je resorno ministarstvo dužno donijeti rješenja po zahtjevima za izdavanje urbanističke saglasnosti, kao i za izdavanje odobrenja za građenje, a sa 20 na 15 dana za donošenje rješenja po zahtjevu za izmjenu odobrenja za građenje. Precizira se u kojim upravnim postupcima se traži mišljenje kantonalnog ministarstva prostornog uređenja.

Izmjenama i dopunama ovog zakona predviđeno je osnivanje komore inženjera u građevinarstvu Federacije BiH, a s ciljem unapređenja uvjeta za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, građenja građevina i zahvata u prostoru i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju. Svrha komore je ostvarivanje interesa inženjera arhitektonske, građevinske, geodetske, mašinske, elektrotehničke i saobraćajne, kao i drugih koji sudjeluju u sektoru građevinarstva.

Ovim izmjenama i dopunama također se zakon harmonizira sa odredbama Zakona o zaštiti okoliša, te Pravilnika o zbrinjavanju građevinskog otpada, kao i Zakona o provođenju Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Otklanjaju se i nedoumice koje su u proteklom periodu imali investitori u vezi s dokumentacijom koja se dostavlja uz zahtjev za rekonstrukciju u odnosu na onu koja se dostavlja uz zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje.

Tekst izmjena i dopuna zakona je prošao procedure pribavljanja mišljenja zainteresovane javnosti i bio objavljen na web stranici Federalnog ministarstva prostornog uređenja s pozivom svim zainteresovanim za dostavljanje komentara. U formi prednacrta bio je upućen i nadležnim kantonalnim ministarstvima iz ove oblasti, te su u njega ugrađene određene sugestije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.