open-navfaktor-logo
search
Čelnici Sarajeva
Radi se na izmjenama regulacionog plana gradskog centra Marijin Dvor
Konceptom ovog planskog dokumenta predviđena je šetnica uz Miljacku kao nastavak Vilsonovog šetališta, izgradnja koncertne dvorane i poslovna zona
16.09.2019. u 17:07
get url
text

Čelnici Grada Sarajeva, Općine Centar i Zavoda za planiranje razvoja KS: Nastaviti aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna RP Gradski centar – Marijin Dvor za lokalitet Kvadrant B

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka inicirao je radni sastanak sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem i direktorom Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdijom Efendićem na kojem je zaključeno da se nastave i ubrzaju aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar – Marijin Dvor za lokalitet Kvadrant B. 

Dogovoreno je da će se javnosti uskoro prezentirati osnovni koncept Plana s ciljem da dobijemo najkvalitetnije i najbolje moguće urbanističko-arhitektonsko rješenje jedne od najznačajnijih i najatraktivnijih lokacija u samom centru grada. 

Konceptom ovog planskog dokumenta predviđena je šetnica uz Miljacku kao nastavak Vilsonovog šetališta, izgradnja koncertne dvorane i poslovna zona.

- Ispunjavamo prostorno-planske preduslove kako bi Sarajevo dobilo funkcionalan, ambijentalno uređen prostor sa atraktivnom šetnicom koja širinom odgovara glavnom gradu, koncertnom dvoranom koja nam trenutno nedostaje i zaštitom historijskih objekata. Ovaj lokalitet treba postati moderno poslovno središte grada, a ne ruglo i spavaonica - poručio je gradonačelnik Skaka. 

Sudionici sastanka u Gradskoj upravi, koji će se uskoro ponovo sastati, insisitirat će na uključivanju svih zainteresovanih koji će imati priliku da iznesu svoje mišljenje i tako doprinosu izradi konačnog plana za pomenuto područje, navodi se u saopćenju Gradske uprave Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.