open-navfaktor-logo
search
Predmet "Spis"
Radeljaš, njegova djeca i ljekari Opće bolnice negirali krivnju pred sudom
Iako su u početku sumnjičeni za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, sud je potvrdio optužnicu koja ih tereti za davanje, odnosno primanje dara radi trgovine utjecajem 
02.10.2018. u 15:51
get url
text

Pred sudijom za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu Galibom Katicom danas je održano ročište na kojem su se optuženi Esed Radeljaš, njegova djeca Amra i Admir Radeljaš, te ljekari sarajevske Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Eldina Bešlagić i Dragiša Đogović, izjasnili o krivnji po optužnici koja ih tereti za davanje, odnosno primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem.

Kako je za Faktor potvrdio advokat Muhidin Kapo, svih pet optuženih negiralo je krivnju.

Nedavno je, podsjećamo, odlukom suda, Amra Radeljaš puštena iz pritvora, u kojem je provela tri i po mjeseca. Ona je, zajedno sa njenim bratom Admirom i ljekarima Bešlagić i Đogovićem, uhapšena u akciji "Spis", koju su po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo proveli pripadnici SIPA-e.

Iako su u početku sumnjičeni za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, nedavno je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu kojom se Esed, Amra i Admir Radeljaš terete za davanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, dok se ljekari Bešlagić i Đogović terete za primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem. 

Konkretno, na teret im je stavljeno da su za vrijeme boravka glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić u Općoj bolnici, posredstvom ljekara Bešlagić i Đogović, pokušali utjecati na nju, odnosno na postupajućeg tužioca u predmetu protiv Eseda Radeljaša, kako bi on iz pritvora bio pušten da se brani sa slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.