open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Radeljaš izjavio da je sve radio po propisima
Nastavak suđenja je 4. oktobra kada je planirano iznošenje završnih riječi Optužbe
26.09.2018. u 18:37
get url
text

Kantonalno tužilaštvo je na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad pročitalo izjavu koju je tokom istrage dao Esed Radeljaš i u kojoj je naveo da je postupao u uvjerenju da ne radi ništa protivno zakonu.

U izjavi, koju je pročitala tužiteljica Nevena Alićehajić, Radeljaš je izjavio da je Općini za zemljište platio nešto više od 51.000 konvertibilnih maraka, da je s Alijom Delimustafićem zaključio notarski ugovor i dogovorio da će početi s gradnjom objekta, ali i da od njega nije dobio dovoljan iznos novca za tu svrhu zbog čega je došlo do sudskog spora.

-Općina je po zahtjevu firme 'Minasco', vlasništvo Izeta Musića, pokrenula postupak izuzimanja zemljišta. Bio sam na sastanku na kojem su me o izuzimanju zemljišta obavijestili. Oni nisu pristali na moju cijenu i mi smo se razišli - rekao je Radeljaš u istrazi.

Kasnije je, stoji u izjavi, zaključen sporazum kojim je pristao da mu se isplati 500 maraka po metru kvadratnom, iako je tražio više te je Općinsko vijeće donijelo odluku o isplati većoj od million maraka u četiri rate. Negirao je optuženi da je ikome dao bilo kakav dar.

-Smatram da sam sve uradio po zakonu i propisima. Sve odluke je donijelo Općinsko vijeće, a potpisao ih je načelnik. Svu sam dokumentaciju predao na protokol i ako je bilo nedostataka, općinske službe su trebale reagovati - istakao je optuženi u izjavi.

Tužiteljica je potom pročitala iskaze optužene Jasmine Horo koja je u istrazi rekla da u Radeljaševom slučaju za dodjelu zemljišta nije bilo potrebe za konkursnom procedurom pošto je optuženi priložio rješenje o urbanističkoj saglasnosti i zemljišnoknjižne izvadke o vlasništvu.

Njena uloga u tom periodu, kako stoji u iskazu, bila je kontrola akata koji su se donosili, te da pri oduzimanju i isplati naknade za zemljište kao parameter nije uzeta odluka Općinskog vijeća, što je bio slučaj do 2010., već tržišna vrijednost po sporazumu.

-Potpisala sam zaključak, što je moja uloga, kojim će se odrediti vještak da iznese procjenu zemljišta - rekla je Horo u istrazi te pojasnila da vještaku Kasimu Zulumu nije davala upute niti uticala na njega osim što mu je dostavila zaključak. U istrazi je navela i da iznos od 25.000 eura potiče od višegodišnje njene i suprugove uštede.

Optuženi Jusuf Čaušević je u iskazu iz istrage rekao da je za Radeljašev postupak izrađivao upravne akte, kao i da je bio obavezan da postupa po uputama optužene Horo i da nije imao nikakvu slobodu da sam riješi neku upravnu stvar.

Naveo je Čaušević da se sporno zemljište nije moglo dodijeliti Radeljašu jer nije bio većinski vlasnik parcela, da se prije toga trebalo riješiti pitanje s Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem (KJKP) GRAS i upisati se zemljište na Općinu, kao i da je s tim trebao biti upoznat pravobranilac Nedžad Kapetanović.

Braniteljica Sabina Hota Ćatović je potom pročitala zapisnik iz istrage Kapetanovića koji je ispričao da se nakon konsultacija odlučio na isplatu zemljišta po tržišnoj cijeni.

-Predlagao sam 300 maraka po metru kvadratnom. Ne mogu se sjetiti koliko je nalazom vještaka procijenjeno zemljište, ali sam inzistirao na umanjivanju. U konačnici je isplaćena manja suma od utvrđene - kazao je Kapetanović u istrazi.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića te općinske službenike Horo, Kapetanovića i Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. platio Općini u iznosu 51.340,00 maraka.

Pored toga Radeljaša optužnica tereti da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, od 2013. do kraja 2014., zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Nastavak suđenja je 4. oktobra kada je planirano iznošenje završnih riječi Optužbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.