open-navfaktor-logo
search
Susret na Žuči
Rade Zoranović o Jovanu Divjaku: Pokojni general je bio i ostao simbol multietničke BiH i Armije RBiH
Radomir Rade Zoranović, pripadnik Prve slavne viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je bio i član državne vojne delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi zajedno sa generalima Seferom Halilovićem i Stjepanom Šiberom, za Faktor se prisjetio susreta sa Jovanom Divjakom, generalom Armije RBiH koji je preminuo jučer u 84. godini.
09.04.2021. u 20:15
get url
text

- Vijest o smrti generala Armije RBiH Jovana Divjaka duboko je potresla građane Bosne i Hercegovine, a posebno boračku populaciju. Pokojni general je bio i ostao simbol multietničke Bosne i Hercegovine i Armije RBiH – kazao je Zoranović te nastavio:

VEZANI TEKST - Rade Zoranović, čovjek iz naroda, od Žuči do Ženeve: Branio sam ovu zemlju jer drugu domovinu nemam

- Prilikom posjete borcima Prve slavne viteške brigade na Žuči, u decembru 1992. godine, general se obratio sljedećim riječima: "Dragi moji borci, kada je u pitanju odbrana Republike BiH, svi mi Bosanci i Hercegovci dužni smo je braniti bez obzira na našu vjersku, nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost. To je naša patriotska, moralna, ljudska, pa i zakonska obaveza. Znam da u vašoj brigadi na Žuči ima 400 bosanskih Srba i veliki broj bosanskih Hrvata i ostalih naroda i narodnosti".

Zoranović ističe kako im je tom prilikom Divjak kazao kako je njihova brigada svijetli primjer kako treba izgledati multietnička armija naše domovine i da im se zahvalio na tome.

- Dragi naš generale neka ti je vječna slava i hvala, počivaj u miru Božijem i neka ti je lahka zemlja bosanska – kazao je Zoranović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.