Ako spadate u onu grupu ljudi koja je prinuđena veći dio dana provesti sjedeći, to ne znači da morate biti sasvim neaktivni.

Naime, stručnjaci za tjelesnu aktivnost i zdravlje dokazali su da sjedenje na pilates lopti, koje zahtijeva stalno balansiranje, tokom jednog radnog dana može sagorjeti, vjerovali ili ne, čak 360 kalorija.

Osim toga, sjedenje na velikoj lopti dobro je i za pravilno držanje tijela, bolju ravnotežu i veću čvrstinu mišića.

Stručnjaci navode, kako sjedenjem na pilates lopti, tijelo stalno mijenja položaj, što je dobro za jačanje mišića, poboljšanje koncentracije i cirkulaciju.

Po završetku radnog dana, ovaj rekvizit možete iskoristiti da uradite nekoliko sljedećih laganih vježbi:

Relaksacija

Lezite na loptu i kotrljajte se sve dok vam leđa ne budu u potpunosti na lopti. Opustite bokove i glavu, a ruke neka lagano padnu sa strane. Zadržite se u položaju dok izbrojite do pet.

Istezanje

Raskoračni stav, nagnite se naprijed. Ruke su ispružene, a dlanovi na lopti. Kotrljajte je u jednu, pa u drugu stranu gurajući grudi prema podu, istegnite leđa i tetive. Zadržite se u položaju pet udisaja.

Balansiranje

Podignite desnu nogu, a lijevu ispružite iza i podignite loptu iznad glave. Polako spuštajte loptu na pod i podižite nogu zbog ravnoteže. Malo otkotrljajte loptu da biste što više izdužili tijelo. Zadržite se u položaju pet sekundi, pa promijenite stranu.

Ispravljanje leđa

Sjedite na loptu i raširite noge. Oslonite laktove na koljena, opustite se i istegnite. Za bolji efekat lagano gurajte koljena laktovima. Zadržite se u položaju dok izbrojite do pet.

Jačanje nogu

Sjedite na loptu, stopala su u širini kukova. Ispružite ruke ispred sebe kako biste lakše održavali ravnotežu. Polagano uz udah ispružite desnu nogu, a s izdahom je polako spustite. Ponovite i drugom nogom i nastavite da vježbate naizmjenično. Vježbu ponovite pet puta sa svakom nogom.