Pyeongchang: Ceremoniju otvorenja Igara obilježio zajednički izlazak sportista dvije Koreje

objavljeno: 09.02.2018. u 14:07

Ceremoniju svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu obilježio je zajednički izlazak dvije Koreje pod zastavom ujedinjenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naravno, zajednički izlazak sportista Južne i Sjeverne Koreje izazvao je ovacije oko 36.000 prisutnih na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom gradu, trećem azijskom koji će biti domaćin zimske olimpijade.

Nakon što su korejski sportisti završili defile, Moon Jae-in, predsjednik Južne Koreje, se zajedno sa suprugom uz osmijeh još jednom rukovao s Kim Yo Jong, sestrom sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, i Kim Yong Namom, predsjednik Vrhovne narodne skupštine Sjeverne Koreje.

Vidjelo se da je i Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), bio ponosan na trenutak kada su se sportisti dvije Koreje zajednički pojavili u svečanom defileu, ali i zbog prisne međusobne čestitki političkih lidera.

Kim Yo Jong je prva osoba iz vladajuće sjevernokorejske porodice koja je posjetila Južnu Koreju nakon korejskog rata od 1950. do 1953. godine.