Mlade bh. aktivistice, Nejra Lilić, Aida Kauković i Selma Rajkić, pokrenule su seriju izložbi fotografija bosanskohercegovačkih izbjeglica tokom 90-tih, te fotografija današnjih izbjeglica koje su u BiH. Izložbene fotografije su im, na korištenje, ustupili UNICEF i Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Više od 500 posjetilaca, u devet izložbenih prostora od Bihaća do Mostara, moglo je pogledati fotografije djece, igračaka, toplih obroka u zimskim danima, promrzlih, izgubljenih ljudi na izbjegličkom putu koji traže svoje mjesto pod suncem. Ipak, o izloženim radovima, pričali su sami posjetioci, dajući im imena, lokaciju, sjećanja i pravo na novi početak. Svrha same kampanje jest stvaranje senzibiliteta prema najranjivijoj grupi izbjeglica koje su trenutno prisutne u BiH, djeci.

- Sam opis fotografije i identitet ljudi, napisani su od publike. Što sličnije priče imamo, to imamo veći legitimet našeg rada za senzibiliranjem javnosti i stvaranja zajedničkih tačaka - zaključuje Lilić.

Posjetilac izložbe u Tuzli Haris Osmanović je rekao da ga je izložba motivirala da se uključi u rad sa izbjeglicama.

- Smatram da je ova izložba jako korisna jer omogućava da se upoznamo sa posljedicama rata. Iako ih ja nisam direktno osjetila, mogla sam da se povežem sa onim fotografijama i da zamislim tu patnju kroz koju su izbjeglice prošle. Voljela bih kada bi ova izložba osvijestila mlade i motivisala da se trudimo da se rat više nikada ne desi - istakla je, tokom izložbe u Banjoj Luci, 24- godišnja Slađana Popović.

Organiziranje izložbi fotografija širom BiH, nastalo je kao rezultat projekta "Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima", pod pokroviteljstvom Humanity in Action BiH.