Putujete na ljetovanje s djecom: Stres i probleme svedite na minimum

objavljeno: 18.06.2017. u 15:38

Došao je taj dio godine na veliku radost i roditelja i djece. Ipak, odlazak na ljetovanje može se pretvoriti u noćnu moru provedete li u vožnji nekoliko sati, a dijete na stražnjem sjedalu neutješno plače.

Izbjegavajte putovanja kada je velika gužva. Dobro je stati i nekoliko puta da se dijete odmori. A za duže putovanje nužno jeda se roditelji prije putovanja pripreme kako bi tok vožnje prošao bez stresa za njih i za djecu.

Pedijatri preporučuju da djecu za put obučete u prozračnu odjeću u kojoj im neće biti vruće. ali i da pripremite rezervnu garderobicu za presvlačenje u slučaju da se dijete oznoji. Ako roditelji kreću prema destinaciji koja je udaljena 2-3 sata vožnje, dobro je krenuti na put što ranije ujutro, dok nisu velike vrućine. Za duža putovanja preporučljivije je krenuti noću, kad su temperature niže, da se na odredište dođe u ranim jutarnjim satima.

Prije puta dobro je provjetriti vozilo i rashladiti ga ako je stajalo na suncu. Važno je obratiti pažnju da klima ili zračenje ne pušu direktno na djecu. Razlika u vanjskoj temperaturi i temperaturi u vozilu ne bi smjela biti veća od nekoliko stupnjeva.

Na put treba ponijeti dosta tekućine. Stavite li vodu u termosicu, ona će tokom cijelog puta imati ugodnu temperaturu za piće. Također, djeci prije putovanja ne treba davati veće količine hrane niti gazirane sokove.

Putujete li s bebom mlađom od šest mjeseci, sigurno ćete nekoliko puta stati da majka podoji dijete. Ako dijete osim majčina mlijeka uzima i drugu hranu, tad mu možete ponuditi i dodatno malo po malo vode.

Na duljim putovanjima treba stati i odmoriti se po nekoliko puta; u pravilu svaka dva sata, kako bi dijete moglo protegnuti nožice, istrčati se, udahnuti zraka, obaviti nuždu. Samo vrijeme putovanja možete skratiti pričajući priče, pjevanjem djetetu ili igranjeme neke igre. Ako ikako možete, za putovanje izaberite dan u sedmici kada nisu prometne špice, kako se putovanje ne bi nepotrebno produžilo.