Rusija

Putinova stranka izgubila na izborima trećinu mjesta u moskovskom parlamentu

Objavljeno: 09.09.2019. u 13:15

Nedjeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih posljednjih godina

Vladimir Putin

FOTO: AA

Ruska vladajuća stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je oko trećinu mjesta u moskovskom parlamentu i sada je pitanje ko će imati vlast u glavnom gradu Rusije, prenosi Reuters.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih posljednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti.

Protesti su počeli u julu pošto je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, jer navodno nisu uspjeli da sakupe dovoljan broj potpisa.

Vodeći ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je opozicione pristalice da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi vladajuću stranku.

S druge strane, Ujedinjena Rusija spremila je odgovor na tu taktiku - svoje kandidate je predstavila kao nezavisne, iako je riječ o političarima čija je uloga i partijska pripadnost već decenijama ista.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije