open-navfaktor-logo
search
Analiza
Putinov "pitbul" pravi moćnu igru: Ko mu može pomoći u mijenjanju odnosa u Kremlju
Kada je Evropski parlament prošlog mjeseca izglasao osudu Rusije kao državnog sponzora terorizma, Jevgenij Prigožin odlučio je poslati poruku.
23.12.2022. u 10:14
get url
text

VEZANI TEKST - Rusija raspoređuje Wagnerove plaćenike na frontu u istočnoj Ukrajini

Šef ruske vojne kompanije Wagner Group i povjerenik ruskog predsjednika Vladimira Putina najavio je da će zastupnicima u Briselu isporučiti čekić – prikazan na videosnimku na kojem je ugraviran Wagnerov logo i umrljana lažnom krvlju, piše u analizi odnosa u Kremlju foreignpolicy.com.

Sablasni štos za odnose s javnošću uslijedio je samo dvije sedmice nakon što je Prigožin pohvalio još jedan video koji prikazuje pogubljenje navodnog Wagnerovog dezertera upravo takvim maljem. Prigožin se također hvalio da će se Wagnerova armija internetskih trolova nastaviti miješati u zapadne izbore.

- Mi smo se miješali, miješamo se i nastavit ćemo da se miješamo u izbore u SAD-u - rekao je Prigožin.

Prigožinovi javni ispadi navodno su bili usmjereni na Zapad, ali njegova prava meta je u Moskvi: ministar odbrane Sergej Šojgu. Prigožin je dugo bio Putinov pitbul, koji je vodio tajne operacije od Afrike do Bliskog Istoka. Sada vidi otvor za veću političku moć. Budući da Putinova invazija na Ukrajinu ne uspijeva na cijelom frontu od 800 milja, ruski lider traži krivce, a bitka među različitim frakcijama je u toku.

VEZANI TEKST - Kadirov prijeti potpunim uništenjem: Ništa nas neće zaustaviti

Ukoliko Prigožin dođe na prvo mjesto i postane sljedeći ministar odbrane – ili čak sa proširenom ulogom u ruskom ratu – to bi nagovijestilo još prijeteći zaokret u Moskvi. To je zato što Prigožin predvodi novu generaciju tvrdolinijaša koja u svojoj agresiji nadmašuje čak i staru Putinovu gardu. Svaki će imati pravo glasa u post-putinovskoj borbi za vlast ili ako se Ruska Federacija raspadne.

Putinova dominacija nad ruskim oružanim snagama nikada nije bila apsolutna, a Putin se ne može pozivati ​​na veliku lojalnost unutar vojske. Štaviše, dok su tokom sovjetske ere vojni generali bili udvostručeni kao članovi Komunističke partije, današnja ruska vojska je relativno apolitična. Putin je 2018. ponovo uveo Glavnu vojno-političku direkciju iz sovjetske ere kako bi indoktrinirao vojsku u putinizam, ali nema političkih komesara ugrađenih u ruske oružane snage kao u sovjetsko vrijeme.

VEZANI TEKST - Šojgu: Rusija će pozvati 300.000 rezervista na mobilizaciju radi kontrole "već oslobođenih teritorija" u Ukrajini

Međutim, za samo 10 mjeseci rata u Ukrajini, ruska vojska je izgubila više generala i visokih oficira nego što je to bilo za sedam godina u Siriji ili od Sovjeta tokom cijelog svog desetogodišnjeg rata u Afganistanu. 

Osjetivši priliku, Prigožin je krenuo u akciju. Putinov bliski saradnik od njegovog izlaska iz zatvora pre nekoliko decenija, 61-godišnji Prigožin jedan je od samo dvojice Rusa koji su komandovali njegovom ličnom vojskom. Drugi je čečenski moćnik Ramzan Kadirov. Kao rezultat brutalnih ratova Rusije u Čečeniji, Kremlj je dozvolio Kadirovu da komanduje svojim podnacionalnim vojnim jedinicama, od kojih su neke aktivne u Ukrajini.

VEZANI TEKST - Sve više se šuška o kraju Putinove vladavine, ovi ljudi bi ga mogli zamijeniti

Iako je formalno dio Rosgvardije, ruske Nacionalne garde koju je Putin osnovao 2016. godine kako bi zaštitio svoju vladavinu, Kadirovljevom vojskom od 20.000 vojnika dominiraju etnički Čečeni lično lojalni Kadirovu. Ovaj privilegovani status daje Kadirovu veću autonomiju nego bilo kojem drugom ruskom komandantu.

Preostali dio trilinga koji bi mijenjao odnose u Kremlju je general Sergej Surovikin, komandant ruskih snaga u Ukrajini. Prigožin je Surovikino imenovanje proslavio nazvavši ga "legendarnom figurom rođenom da vjerno služi svojoj domovini."

Surovikin, Prigožin i Kadirov čine trougao tvrdolinijaša čije bogatstvo raste u isto vrijeme. Možda još ne najavljuju nikakav izazov Putinovoj vladavini. Ali izgledi da utjecaj ova tri tvrdolinijaša zajednički raste trebalo bi da zvoni na uzbunu zapadnim kreatorima politike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.