open-navfaktor-logo
search
Vojni poraz
Putinov neuspjeh da zauzme Kijev dovodi u pitanje snagu ruske vojske
Neuspjeh osvajanja Kijeva, glavnog grada Ukrajine, najveći je historijski ruski vojni poraz, piše AP. 
06.04.2022. u 10:07
get url
text

Borbe su počele loše po Rusiju i tako se i nastavile. Kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin započeo rat u Ukrajini 24. februara nakon višemjesečnog gomilanja na ukrajinskim granicama, poslao je stotine helikopterskih komandosa - najboljih od najboljih vojnika ruskih specijalnih snaga "Spetsnaz" - da napadnu i zauzmu aerodrom na pragu Kijeva.

Ostale ruske snage napale su i druge aerodrome širom Ukrajine, uključujući i onaj u Harkovu na istoku zemlje, kao i u spornoj regiji Donbas. Napadi su nastavljeni i duž obale Crnog mora, ali kao sjedište nacionalne moći Kijev je bio glavna meta, navodi AP.

Međutim, Putin nije uspio postići svoj cilj brzog slamanja ukrajinske vojske koje je bila brojčano nadjačana. Rusi su bili loše pripremljeni za ukrajinski otpor i pokazali su se nesposobnima prilagoditi se neuspjesima. Nisu uspjeli učinkovito kombinirati zračne i kopnene operacije, pogrešno su procijenili sposobnost Ukrajine da brani svoje nebo i doživjeli poraz u osnovnim vojnim operacijama poput planiranja i osiguranja zaliha.

- To je stvarno loša kombinacija ako želite osvojiti zemlju - rekao je penzionirani pukovnik američke vojske i profesor vojne historije na Univerzitetu Ohio State, Peter Mansoor. 

Putin bi mogao postići neke od svojih ciljeva

Barem za sada, Putinove snage su se premjestile iz Kijeva u istočnu Ukrajinu. U konačnici, Putin bi mogao postići neke od svojih ciljeva. Ipak, njegov neuspjeh da zauzme Kijev dugo će se pamtiti po tome kako je prkosio predratnim očekivanjima i razotkrio iznenađujuće slabosti usprkos raširenom mišljenju da je ruska vojska jedna od najjačih na svijetu.

Prvog jutra rata ruski jurišni helikopteri Mi-8 poletjeli su na jug prema Kijevu u misiji napada na aerodrom Hostomel na sjeverozapadnom rubu glavnog grada. Zauzimanjem aerodroma, također poznatog kao Antonov, Rusi su planirali uspostaviti bazu iz koje će letjeti više vojnika i lakih oklopnih vozila na bliskoj udaljenosti od središta najvećeg grada.

To se nije dogodilo. Nekoliko ruskih helikoptera je bilo pogođeno projektilima i prije nego što su stigli u Hostomel, a nakon što su se smjestili na uzletištu pretrpjeli su velike gubitke od topničke vatre.

Pokušaj preuzimanja kontrole nad vojnom zračnom bazom u Vasilkivu južno od Kijeva također je naišao na jak otpor i navodno je ukrajinska odbrana srušila nekoliko ruskih teških transportnih aviona Il-76 s padobrancima.

Iako su Rusi na kraju uspjeli pod kontrolu staviti aerodrom Hostomel, žestoki otpor Ukrajinaca u regiji glavnog grada natjerao ih je na preispitivanje plana invazije koji se temeljio na očekivanju da će Ukrajinci brzo odustati, da će Zapad posustati, a ruske snage lako dobiti borbe.

Male i neuspješne sonde u srcu Kijeva

Misije zračnog napada iza neprijateljskih linija, poput one izvedene u Hostomelu, rizične su i teške. Činjenica da je napad na Hostomel ruske 45. gardijske zračno-desantne brigade za posebne namjene propao možda se ne bi isticao u retrospektivi da su se širi ruski napori poboljšali, ali nisu.

- Rusi su napravili male i neuspješne sonde u srcu Kijeva, a kasnije su uz veliku cijenu pokušali opkoliti glavni grad sa zapadne strane, što im također nije pošlo za rukom, a potcijenili su i broj vojnika koji će im trebati te pokazali nevjerovatnu nesposobnost za obavljanje osnovnih vojnih funkcija. Uveliko su pogrešno procijenili šta je potrebno da se dobije bitka za Kijev - kaže Mansoor.

Putin nije bio jedini koji je bio iznenađen početnim neuspjesima svoje vojske. Američki i drugi zapadni dužnosnici zaključili su da će, ako se invazija dogodi, ruske naizgled superiorne snage poraziti ukrajinsku vojsku.

Postojala je bojazan da bi mogli zauzeti Kijev za nekoliko dana, a cijelu zemlju za nekoliko sedmica, iako su neki analitičari pitali da li je Putin dobro procijenio koliko su ukrajinske snage ojačane nakon ruskog zauzimanja Krima 2014. godine i upada u Donbas.

Dana 25. marta, jedva mjesec dana nakon početka invazije, Rusi su izjavili da su postigli svoje ciljeve u regiji Kijev i da će se fokusirati na separatističko područje Donbasa u istočnoj Ukrajini.

Neki su sumnjali da je to Putinov trik kako bi kupio vrijeme bez odustajanja od svojih maksimalističkih ciljeva, ali za nekoliko dana povlačenje iz Kijeva bilo je doista vidljivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.