open-navfaktor-logo
search
Aleksandar Dugin
"Putinov mozak" nahvalio Dodika i Vučića, najavio okretanje Rusije prema Balkanu
Aleksandar Dugin, poznatiji kao "Putinov mozak" i "novi Rasputin", ultranacionalistički filozof blizak Kremlju najavio je okretanje Rusije prema Balkanu nakon završetka rata u Ukrajini, te nahvalio djelovanje predsjednika Srbije Aleksanda Vučića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.
09.05.2022. u 11:34
get url
text

Na pitanje novinara o Srbiji i njenom političkom položaju Dugin odgovara kako nema stav o tome jer je Srbija njegova "ljubav".

- Ja dobro razumijem sve i prijateljstvo i neke obaveze prema Zapadu, dakle mi imamo takav odnos sa Srbima, da ga ne možemo procijeniti. Praktično, politički, opći osjećaj koji dijele Putin i naš narod, mi ćemo biti uz Srbiju uvijek, i kada ne možemo pomoći, ali svejedno naši narodi, naše tradicije, naša društva su bratska, možda i više od toga – naveo je Dugin.

Taj odnos nazvao je specijalnim, te dodao kako apsolutno razumiju šta radi predjsednik Srbije, a zatim ističe kako posebno cijene djelovanje Dodika.

- Mi jako cijenimo šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. Mislim, da to pomaže, u tako kritičnoj situaciji da se ne izreknu sankcije Rusiji. To je herojski čin. Mislim, da će to koštati mnogo Srbiju, pokušati će da vas još jednom kazne kao što su prije 30 - 35 godina – kazao je on.

Dugin je zatim dodao da će Srbija sigurno izabrati rusku geopolitičku agendu, te najavio i formulaciju jasnih ciljeva prema Balkanu nakon završetka ruske agresije u Ukrajini.

- Okret Srbije prema ruskoj geopolitičkoj agendi preporoda slavenstva će se desiti. Vidjet ćete to kada formulišemo ciljeve prema Balkanu. Sada, mi moramo završiti ono što smo započeli – zaključio je Dugin.

Dugin je ekstremni ruski nacionalist i ima veliki utjecaj na političku i geostratešku misao Putina, ali i drugih političara u Kremlju. Mediji su ranije pisali kako je upravo on autor Putinove inicijative za pripajanje Krima Rusiji.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.