open-navfaktor-logo
search
Obavještajni izvori
Putin želi "pomesti" Zelenskog i na čelo Ukrajine dovesti prijatelja Janukoviča
Odbjegli bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič trenutno se nalazi u Minsku, a Kremlj ga trenutno priprema za specijalnu operaciju, navode ukrajinski obavještajci.
02.03.2022. u 12:54
get url
text

Ovu informaciju objavila je ukrajinska Pravda pozivajući se na izvore u obavještajnoj službi. 

Po jednom scenariju pokušat će da ga u Minsku proglase "predsjednikom Ukrajine".

Dobijene informacije ukazuju da Kremlj možda priprema informativnu operaciju ili akciju za povratak bivšeg predsjednika Janukoviča u Ukrajinu ili da u skorije vrijeme objavi apel ukrajinskom narodu u njegovo ime. Janukovič je 2014. godine svrgnut s vlasti. Njegova politika je približavanje Ukrajine Evropskoj uniji, ali se protivi ulasku u NATO. 

On je lični prijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina. Potiče iz istočne Ukrajine i prošao je karijeru od zavarivača, mehaničara i električara pa sve do pravnika. Janukovič, živi u raskošnim vilama u Rostovu, ali i u elitnom moskovskom naselju Barviha.

Sud u Kijevu osudio je 2019. godine Janukoviča na 13 godina zatvora u odsustvu nakon što ga je prethodno proglasio krivim za izdaju zemlje. Izričući presudu, sudija je zaključio da ne postoji dovoljno dokaza da je Janukovič kriv po tački optužnice koja se odnosi na pokušaj izmjena granica zemlje. Istovremeno je zaključio da je Janukovič kriv za izdaju velikih razmjera i saučesništvo u vođenju agresivnog rata.

Sudija Vladislav Devjatko kao dokaz je pročitao Janukovičevo pismo, koje je 2014. tokom nereda u Kijevu poslao Putinu sa zahtjevom da vojno intervenira u Ukrajini.

- Janukovič je tim pozivom pomogao Rusiji da razorno djeluje prema Ukrajini - rekao je Devjatko, te dodao da je zbog toga proglašen krivim za izdaju države.

U Kijevu su 21. novembra 2013. počeli protesti koji su trajali tri mjeseca, a kulminirali su sukobima u kojima je živote izgubilo više od 100 nenaoružanih osoba i 20-ak policajaca koji su osiguravali skup. Janukovič je tokom nereda pobjegao u Rusiju

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Putinov cilj je rušenje sadašnje vlasti. Predsjednik Volodimir Zelenski je ruska meta broj jedan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.