- U telefonskom razgovoru sa Scholzom, Putin je prozvao zapadne zemlje, uključujući Njemačku, za njihove destruktivne akcije poput snabdijevanja režima u Kijevu oružjem i obuke ukrajinske vojske - navodi se u saopćenju Kremlja.

On je detaljno objasnio ciljeve "specijalne vojne operacije" Rusije u Ukrajini i pozvao Njemačku da preispita svoj stav o sukobu.

Putin tvrdi da je sveobuhvatna politička i finansijska podrška Zapada Ukrajini razlog zašto "Kijev u potpunosti odbacuje ideju o bilo kakvim pregovorima".

- Osim toga, ohrabruje radikalne ukrajinske nacionaliste da počine sve više krvavih zločina nad civilima - dodaje se u saopćenju.

Putin je naglasio da su se ruske snage dugo suzdržavale od gađanja određenih ciljeva u Ukrajini, ali da su takve mjere sada postale prisilan i neizbježan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, uključujući Krimski most i energetske objekte.

On je rekao da su "teroristički napadi na gasovode Sjeverni tok takođe dio ovih provokacija", ponavljajući poziv Moskve na transparentnu istragu koja uključuje Rusiju.

U saopćenju se dodaje da je, što se tiče sporazuma o izvozu žitarica, Putin naglasio potrebu za njegovom sveobuhvatnom implementacijom koja podrazumijeva uklanjanje svih barijera za ruske isporuke.