open-navfaktor-logo
search
Okončati sukobe
Putin: Osiguranje mira i stabilnosti u Karabahu najvažnije je pitanje
Uoči trilateralnog susreta s liderima Azerbejdžana i Armenije, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je osiguravanje mira i stabilnosti u južnom kavkaskom regionu Karabaha od vitalnog značaja te je poručio da se sukobi u toj regiji moraju okončati.
31.10.2022. u 14:56
get url
text

- Najvažnije je osigurati mir i stabilnost u Karabahu i deblokirati transportnu infrastrukturu - rekao je Putin u uvodnoj riječi tokom bilateralnog sastanka sa armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom u ruskom lučkom gradu Sočiju.

Iz Kremlja je saopćeno da je Putin tokom sastanka istakao da sukob oko Karabaha traje već dugi niz godina i da treba da se okonča, dodajući da Armenija ima političku volju za to.

- Moramo da radimo sa vama sada, a zatim u trilateralnom formatu, da pronađemo ključne tačke koje će nam omogućiti da krenemo naprijed - rekao je Putin.

Pašinjan je tom prilikom kazao da je Armenija spremna da deblokira regionalne komunikacije sa Azerbejdžanom u svakom trenutku.

Putin će također održati bilateralne razgovore sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prije nego što se sastane sa Pašinjanom i Alijevom u trilateralnom formatu.

Odnosi između dvije bivše sovjetske republike su napeti od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah (Nagorno-Karabah), teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana.

U jesen 2020. godine u 44 dana sukoba, Baku je oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja od armenske okupacije, a sukobi su okončani primirjem uz posredovanje Moskve. Mirovni sporazum se u Azerbejdžanu slavi kao trijumf.

I u septembru ove godine su izbili sukobi na granici Azerbejdžana i Jermenije u blizini Karabaha, a u njima je život izgubilo blizu 300 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.