open-navfaktor-logo
search
Obmanjivanje javnosti
Putin je objavu rata snimio prije tri dana!
Digitalni forenzički centar (DFC) Crne Gore saopćio je da metapodaci obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina i objave rata, pokazuju da je video, dostupan na zvaničnooj web stranici Kremlja, zapravo snimljen 21. a ne 24. februara, kada je emitovan.
24.02.2022. u 16:31
get url
text

Taj podatak potvrđuje, kako navode u DFC-u, da se Moskva odlučila za agresiju mnogo ranije i da nije imala namjeru krizu riješiti diplomatskim putem.

Kao indikativan detalj ističu i to da je u oba obraćanja - 21. februara kada je objavio priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike i jutrošnjeg, 24. februara, Putin u istom odijelu i nosi identičnu košulju i kravatu.

Iz DFC-a ukazuju da se na društvenim mrežama i ruskim državnim medijima, pojavio niz sumnjivih videosnimaka i tvrdnji, koje su prenosili i pojedini regionalni mediji. Sadržaj, kako navode imao je za cilj da postavi osnovu i opravda političku odluku o već isplaniranoj invaziju i da "banaliziraju navode Zapada o ruskim namjerama".

Kao primjer navode objave da su ukrajinske oružane snage navodno granatirale beznačajnu kolibu udaljenu skoro 40 kilometara od linije kontakta, da su ukrajinske trupe infiltrirane na rusku teritoriju sa opremom koju ne posjeduju i da je ukrajinska vojska granatirala obdanište koje se nalazi na njihovoj teritoriji.

Iz DFC-a kao još jedan primjer ovakog hibridnog medijskoj djelovanja je situacija od 18. februara, kada Denis Pušilin, koji se formalno nalazi na čelu DNR-a, pozvao na "hitnu evakuaciju", na svom Telegram kanalu, navodeći kao razlog iznenadnu ukrajinsku agresiju. Ipak, za razliku od većine drugih mreža, Telegram čuva metapodatke fajlova, a oni otkrivaju da je taj video nastao dva dana ranije, odnosno 16.02., što sugeriše da je i hitna evakuacija planirana unaprijed.

Ruski predsednik Vladimir Putin zvanično je objavio u četvrtak (24. februar) vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posljedica koje nikada ranije u historiji niste vidjeli".

Rekao je da je "napad bio potreban da bi se zaštitili civili u istočnoj Ukrajini - tvrdnja za koju SAD ocjenjuje da ruski predsjednik lažno iznosi kako bi opravdao invaziju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.