open-navfaktor-logo
search
Kremlj
Putin: Greške zapadnih zemalja izazvale su globalni val inflacije
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je zapadne zemlje da su greškama u ekonomiji i sankcijama izazvale globalni val inflacije, poremećaja lanaca nabavke i proizvodnje te naglog povećanja siromaštva i nestašice.
06.06.2022. u 13:03
get url
text

Kremlj je objavio tekst kojeg je Putin napisao povodom Sanpetersburškog ekonomskog foruma (SPIEF) koji počinje 15. juna.

Putinov Sankt Peterburg, koji će početi 15. juna. Članak koji je napisao za Peterburški ekonomski forum (SPIEF) objavljen je na internet stranici Kremlja.

Podsjetivši da se ove godine održava 25. izdanje SPIEF-a, Putin je istakao da će se forum održati u teškom trenutku za cijelu međunarodnu zajednicu.

On je optužio zapadne zemlje da svojom ekonomskom politikom štete globalnoj ekonomiji.

- Greške i sankcije koje su zapadne zemlje načinile u ekonomiji dovele su do globalnog vala inflacije, uništenja lanaca snabdijevanja i proizvodnje te naglog povećanja siromaštva i nestašice hrane - naveo je Putin.

Ruski predsjednik Putin je dalje naveo da poteškoće rađaju i određene prilike i mogućnosti.

- Stoga je i slogan foruma glasi Novi svijet-nove mogućnosti. Uvjeren sam da će ova decenija biti period kada će Rusija ojačati svoju ekonomsku dominaciju - poručio je Putin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.