open-navfaktor-logo
search
Obratio se na samitu
Putin: Događaju se temeljite promjene, povratka nema
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na ukidanje ograničenja Evropske komisije u vezi s isporukom ruskog đubriva zemljama u razvoju.
16.09.2022. u 12:36
get url
text

- Spremni smo da zemljama u razvoju besplatno isporučimo 300.000 tona ruskog đubriva koje je zadržano u evropskim lukama - rekao je Putin u uzbekistanskom gradu Samarkandu, obraćajući se na Samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Ističući da je u posljednje vrijeme došlo do značajnih promjena u globalnom poretku, Putin je rekao:

- Postoji temeljna promjena u globalnoj politici i ekonomiji, i tome nema povratka.

Kazao je da ekonomsku saradnju treba održavati bez sebičnosti.

- Nadamo se da će drugi sudionici ekonomske saradnje graditi svoju politiku na ovom principu i prestati koristiti nezakonite sankcije za vlastite ciljeve - dodao je Putin.

Iznio je niz kritika na račun odluke Evropske komisije da ukine sankcije vezano za ruska gnojiva.

- Naravno, pozdravljamo ukidanje ovih sankcija. Međutim, Komisija je ukinula sankcije samo za zemlje Evropske unije. Samo oni mogu uzeti naše gnojivo. Šta je s najsiromašnijim zemljama svijeta i zemljama u razvoju? - upitao je Putin.

Podsjetio je da se zbog sankcija u evropskim lukama nakupila značajna količina ruskog gnojiva te kako su to gnojivo spremni besplatno isporučiti zemljama u razvoju.

Pozivajući Rosemary DiCarlo, pomoćnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja, koja je bila na zasjedanju SCO-a, da doprinese ovom procesu, Putin je rekao:

- Tražimo od Generalnog sekretarijata UN-a da utiče na Komisiju EU-a da ukloni ta ograničenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.