open-navfaktor-logo
search
Voli Rusiju
Putin dao državljanstvo američkom MMA borcu
Rusko državljanstvo imaju i glumci Steven Seagal i Gerard Depardieu
12.09.2018. u 22:36
get url
text

Američki borac mješovitih borilačkih vještina (MMA) Jeffrey Monson od Vladimira Putina "na poklon" je dobio rusko državljanstvo. Monson je prošlog vikenda izglasan da uđe u gradsko vijeće Krasnogorska, malenog grada pokraj Moskve, piše Business Insider.

Monson, 47-godišnji tetovirani borac poznat i kao "The Snowman", za mjesto se formalno prijavio ovog ljeta, a u Krasnogorsku radi kao trener u sportskom klubu.

Na web stranici izborne komisije Monson je četvrti na listi vladajuće stranke "Jedinstvena Rusija". Oni su dobili 47.9 posto glasova, te time automatski osigurali mjesto za MMA borca koji je rođen u američkoj saveznoj državi Minnesoti. Na svojim se društvenim mrežama Monson opisao kao "nezavisan" iako je jasno kako je dugo njegovao veze sa Partijom.

- Pozvala me "Jedinstvena Rusija" ali ja sam nezavisni kandidat. Shvatio sam da u Partiji nema komunista - rekao je Monson u ponedjeljak.

Veliki je kritičar američke vanjske politike, a u januaru 2016. prijavio se za državljanstvo jer "osjeća solidarnost s narodom Rusije otkad je prvi puta posjetio njihovu državu 2011. godine".

- Imam velike planove za rad s djecom, pripremam niz projekata, uključujući promoviranje zdravog života. Sve što radim u Krasnogorsku je zato jer volim Rusiju - rekao je Monson za lokalne medije.

Godine 2016. i glumac te sportista Steven Seagal dobio je rusko državljanstvo, a Putin ga je proglasio posebnim izaslanikom za popravljanje odnosa dvije države.

Seagal je otvoreni obožavalac lika i djela Vladimira Putina koji opravdava sve njegove nedemokratske metode, a tvrdi i kako je "Krim ruski". Upravo mu je zato Ukrajina zabranila ulaz na pet godina. Veliki prijatelj Vladimira Putina je i francuski glumac Gerard Depardieu koji je prvo, radi manjih poreza, otišao u Belgiju, a kada su francuski političari kritizirali taj čin on im je  - uručio svoju putovnicu. Na to mu je Putin 2013. dao državljanstvo.

- Odmah mu se svidjela moja huliganska strana - rekao je u intervjuu gdje brani sve Putinove postupke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.