open-navfaktor-logo
search
Zajednička izjava
Putin - Biden: Pokrenut sveobuhvatni bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti
U zajedničkoj izjavi ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena, navedeno je da ne bi bilo pobjednika u eventualnom nuklearnom ratu, čime je potvrđena predanost da takav rat nikada ne započne.
16.06.2021. u 19:31
get url
text

Kremlj je objavio zajedničku izjavu, koja je dogovorena nakon sastanka Putina i Bidena, održanog danas u Ženevi.

U izjavi je navedeno da su Rusija i SAD pokazale da čak i u vrijeme napetosti mogu napredovati prema zajedničkim ciljevima kao što je osiguranje predvidljivosti u strateškom području, smanjenje rizika od oružanog sukoba i prijetnje nuklearnim ratom.

Navedeno je da je nedavno proširen sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja – Novi START između SAD-a i Rusije.

- Proširenje Novog START-a dokaz je naše posvećenosti kontroli nuklearnog naoružanja. Potvrđujemo svoju posvećenost - objavljeno je u zajedničkoj izjavi Putina i Bidena.

U izjavi je navedeno da će sveobuhvatne konsultacije između Rusije i SAD-a započeti u kratkom vremenskom periodu kako bi se postigli ovi ciljevi.

- Pokrenut će se čvrst i snažan, sveobuhvatan bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti. Kroz ovaj dijalog želimo postaviti temelje za buduću kontrolu naoružanja i mjere za smanjenje rizika - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.