VEZANI TEKST - Tri osobe privedene za ubistvo djevojčice, otac ubicama javio kad će Vanja G. napustiti kuću

Tom trasom je ekipa Skoplje1 zabilježila čak 40 nadzornih kamera, ali se postavlja pitanje koliko kamera je snimilo kretanje vozila "Renault kangoo" i "Citroen", u kojima se, prema istrazi, nalazila Vanja.

Vanja je oteta u strogom centru Skoplja, nakon čega je u vreći, vezanih ruku i nogu, prevezena ili u navedenom "Renaultu" ili u ukradenom "Citroenu" koji pripadao ubijenom frizeru iz Velesa, Pančeu Žežovskom (74).

Njena putanja se potom nastavila preko Debar Malog, Mirkovaca, Brazde a onda u nepoznatom pravcu, prije nego što je nađena u ataru, na svega 40 minuta od mjesta gdje je oteta.

Više od 40 kamera usput, dio su projekta "Sigurnog grada", dok su ostale iz privatnih objekata, nedaleko od puta. Kamere se nalaze gotovo na svakom koraku u prvim kilometrima, pa čak i u sporednim ulicama kroz koje su kidnaperi prolazili, zajedno sa Vanjom, do svog konačnog odredišta.

Ekipa Skoplje1 postavlja pitanje - da li su sve kamere pregledane nakon što je prijavljen nestanak djevojčice ili danima kasnije?

Jedna od ovih kamera je zabilježila oba vozila u kojima je najvjerovatnije prevezena 14-godišnja Vanja, nakon što je oteta iz svoje zgrade. U posjed ovog snimka došao je sjevernomakedonski portal Portaliks, dok se na snimku vidi kada i kako je djevojčica stigla u selo Brazda. Automobili su ovom prometnom ulicom prošli oko 7.55 sati, dok je ukradeni "Citroen" zapaljen oko 9.37 sati.

Vanja Gorčevska je ubijena nekoliko sati nakon što je oteta, a njeno tijelo je nađeno nedjelju dana kasnije. Njen nestanak je prijavila njena majka Zorica 27. novembra, kada je Vanja krenula u školu, ali do tamo nije ni stigla.

U otmici je po navodima istrage učestvovao i njen otac, Aleksandar, koji se također nalazi u pritvoru.

VEZANI TEKST - Novi detalji otmice i ubistva: Jesu li frizera i djevojčicu ubili isti ljudi, uhapšen i otac Vanje G.

Potraga za Vanjom je izazvala veliku pažnju u cijelom regionu, a vjeruje se da je otela grupa otmičara na čelu sa kontroverznim Ljupčom Palevskim Palčom.

Zbog učešća u ubistvu Vanje, ali i frizera Pančea Žežovskog, čiji su automobil koristili za otmicu djevojčice, uhapšeni su i Vlatko Kešišev, Velibor Manev i Bore Vidovski.

Tokom otmice djevojčice Vanje korišćen je i jedan podrum, gdje je bila vezana, a potom stavljena u vreću za spavanje i izvedena iz zgrade, navodi TV24.

Vozač koji je Ljupča Palevskog prevezao iz Beograda u Tursku dobio je krivičnu prijavu i produžen mu je pritvor na 30 dana zbog slučaja dvostrukog ubistva.

On se sumnjiči da je od 1. do 3. decembra, kako bi pomogao Palevskom da pobjegne i sakrije se od vlasti, od 1. do 3. decembra "Land roverom" strumičkih registarskih oznaka, u vlasništvu strumičke firme, odvezao Palevskog iz Beograda i odvezao ga u Tursku, piše Skoplje1.