open-navfaktor-logo
search
Obredi počinju 7. jula
Put iz Medine: Hadžije iz BiH danas stigle u Mekku
Bosanskohercegovačke hadžije danas su stigle iz Medine u Mekku, sveto mjesto za muslimane u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).
30.06.2022. u 17:38
get url
text
Hadžije iz BiH

Prema riječima odgovornih iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svi su dobro i zdravo i sa ushićenjem čekaju da ugledaju Bejtullah, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Hadžije podijeljene u tri grupe napuštale su od ranih jutarnjih sati Medinu u intervalima. Prva grupa je krenula u 8 sati, druga u 9, a treća u 10 po lokalnom vremenu.

"Obučeni u ihrame, hadžihanume i hadžije su zanijetili umru na mikatu Zul-Hulejfa, klanjali dva rekata i nastavili putovanje ka Mekki. Nakon dolaska u ovaj sveti grad, hadžije su se smjestile u hotel gdje se odmaraju i čekaju svoj red da obave umru, s obzirom da saudijske vlasti ove godine traže od hodočasnika da se unaprijed najave kako bi im odredile termin umre", navela je MINA.

Umra je hodočašće koje se obavlja mimo vremena hadža, a ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: tavaf, sa’j između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.

- Nakon obavljene umre, bh. hadžije će skinuti ihrame i, dok budu čekali obavljanje hadža, činiti ibadete u Mekki - saopćeno je.

Obredi hadža počinju 7. jula a Kurban-bajram je 9. jula, saopćile su jučer saudijske vlasti nakon što su vjerski učenjaci potvrdili da su vidjeli mladi mjesec, odnosno da je počeo hidžretski mjesec zul-hidže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.