Pustinje Katara: Magičan bijeg u prošlost iz ultra - moderne Dohe

objavljeno: 21.01.2018. u 21:15

Stanovnici Katara ponosni su na Dohu i njen ultra moderni izgled ali njihova srca su i dalje u pustinji.

Svakog vikenda, naročito u zimskim mjesecima, porodice bježe u pustinju sa svojom opremom za kampovanje. Noćenje pod otvorenim nebom i boravak na plaži koja dodiruje prekrasno more pravo su mjesto za uživanje.

-To je naročito važno jer je to prilika za okupljanje porodice. Posebno je to važno u kulturi u kojoj se velika važnost pridaje porodici. Tako događaji koji podrazumijevaju okupljanje porodice zaista su uzbudljivi  – kažu državljani Katara.

Kako piše CNN, prostori u pustinji odnosno mjesta gdje se postavljaju kampovi rezervisani su mjesecima unaprijed.

U pustinji se postavljaju najmanje tri šatora, dva za spavanje i jedan koji se koristi kao dnevni boravak.

U srednini kampa koji je na samoj obali mora postavlja se logorska vatra. Tako, tu ima dovoljno privatnosti ali i slobode za porodice.

Noć je duga u pustinji ispod zvijezda i do vas ne dopiru zvukovi velikog grada. Samo umirujuća tišina. Nijedna pustinja nije potpuno identična u Kataru – njena  svrha i teren variraju.

Jugozapadno od glavnog grada možete doživjeti prirodni fenomen pješčanih dina koje pejvaju . Ova grupa  dina u obliku polumjeseca proizvode neobične zvukove dok zrna pijeska klize niz njene padine. Zvuk koji proizvode može se čuti miljama daleko.

Na zapadnoj obali poluotoka ogromne formacije krečnjaka koje je stvorio vjetar.

Ali za avanturu  svi idu do na jug, do Mesaieed pustinje. Tamo  nema pravila.

Vikendom se na  pustinji nađe i više od hiljadu vozila koja istražuju dine.

To je jedna od najekstremnijih avantura na pijesku na planeti.

Turisti pokušavaju sami voziti  kroz pješčane dine. Mnogi nisu uspeli, zaglavili su se ili izgubili, ponekad oboje. Tako mještani savjetuju da je najbolje zaposliti nekoga sa iskustvom iza volana.

Vožnja pustinjom u džipovima može biti veoma rizična jer samo iskusni vozači i mještani dobro znaju kakav je pijesak ukojem dijelu pustinje. Upravo zbog toga je veoma uzbudljiva. Nakon kratke vožnje dolazi se na prekrasnu obalu mora. I tek tada je moguće shvatiti zašto su katarske pustinje toliko posebne. 

Ipak, u ovo savremeno vrijeme došlo je i do pojave luksuznih šatora u pješčanim dinama. Radi se o turističkim kampovima koji su podignuti zbog čestih pješčanih oluja, jakih vjetrova, velike plime čak i kiše. Radi se o kmapovima sa pet zvjezdica za sve one koji žele provesti vrijeme u pustinji ali ne izgubit svoj konfor. 

Jedan od prvih u kataru je  Regency Sealin Camp.

-Iskorištavamo uzbudljivu fuziju glamura i kampovanja uz mešavinu tradicionalnog i modernog - kaže menadžer ovog kampa. 

Kada odete sa sunca u jedan od ovih šatora  to je kao da ulazite u gradski hotel. Tu je veliki TV ekran, Wi-Fi, telefon, klima uređaj i kupatilo. Podovi su pokriveni tradicionalnim tepihom i krevetom. U zajedničkom prostoru nalazi se šator gde se služe bifei i majlis za one koji žele da se opuste u zatvorenom prostoru.