navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ogroman projekat

Purivatra se prisjetio spektakla U2: To je bilo Sarajevo o kojem smo svi sanjali

Kada se sve završilo, nekoliko dana smo mijenjali pare jer su nam karte plaćali u osam valuta. Pored gostiju iz cijelog regiona bilo je dosta fanova iz Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke, kaže Kundo

Objavljeno: 23.09.2019. u 17:26
get url
text

Od antologijskog koncerta koji je slavna irska grupa U2 predvođena Bonom Voxom održala na sarajevskom stadionu Koševo prošlo je 22 godine. Oni su bili prvi značajniji izvođač koji je održao koncert u Sarajevu nakon završetka rata u BiH, a o njihovom nastupu priča se i danas.

Velike zasluge za organizaciju spektakla 23. septembra 1997. godine ima i Mirsad Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, koji se za Faktor rado prisjetio istinskog muzičkog spektakla.

- Vjerovatno je to bio najveći i najspektakularniji događaj od kraja rata do današnjeg dana. To je bilo Sarajevo o kojem smo svi sanjali. Sve od same grupa, Bona Voxa, publike, organizacije bilo je vrhunsko. Možemo biti ponosni da smo bili u stanju za jedan takav event, koji je bio pravi praznik ne samo muzike nego praznik nego slobodne misli, slobode, želje za prosperitetom. To je bila jedna fantastična poruka koja je poslana od same grupe i cijele oragnizacije, ali i publike koja je došla iz cijele regije. Obala je bila glavni organizator, a cijeli koncert je iniciran od strane Muhameda Šaćirbegovića. To je bio jedan ogroman projekat koji smo uspjeli paraleno uraditi sa SFF-om - kaže Mirsad Miro Purivatra.

Fikret Kundo iz agencije Artikulacija BKC, koja prodaje karte za sve muzičke, kulturne i sportske događaje u Sarajevu, bio je zadužen za prodaju karata i za spektakl slavne grupe.

- Prije koncerta karte smo prodavali ispred katedrale, a tog 23. septembra 1997. godine kod groblja Lav. Zanimljivo je da smo na dan koncerta prodali više karata nego u pretprodaji. Kada se sve završilo, nekoliko dana smo mijenjali pare jer su nam karte plaćali u osam valuta. Pored gostiju iz cijelog regiona bilo je dosta fanova iz Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke - kaže Kundo.

Fikret Kundo