open-navfaktor-logo
search
Blokade
Punih 12 godina, a nastavlja i dalje: Kako je Čović ukrao izbore u Mostaru
Nevladina organizacija u vlasništvu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, Hrvatski narodni sabor BiH "odbacuje neprihvatljivu diskriminirajuću Odluku Centralne izborne komisije BiH o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u Gradu Mostaru 20. decembra 2020. godine". 
27.07.2020. u 08:04
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon 12 godina uspješnog projekta "slučaja Mostar": Čović državu BiH napravio "slučajem"

Navedena odluka, poručuje nam Čović, "koja dolazi u svjetlu socio-ekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava stabilizirajuće iskorake obuhvaćene Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani s podrškom međunarodnih partnera".

U HNS-u smatraju da je "produbljivanje izborne nejednakosti, vršenje opstrukcije napretka te kršenje zakonskih procedura koje CIK kontinuirano demonstrira nedvojbeno ukazuje na rastuću eroziju demokratskih standarda te na planirani nastavak razaranja evropskoga puta Bosne i Hercegovine".

 - Grad Mostar ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog CIK-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira žitelje Grada Mostara, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj. HNS reafirmira apsolutnu posvećenost najvišim evropskim standardima te izgradnji savremenoga društva koje prepoznaje, štiti i uvažava zakonske okvire te jednakost i prioritete žitelja BiH – poručuje Čović preko svoje nevladine organizacije.

Održana sjednica CIK-a na kojoj je donesena odluka o održavanju izbora u Mostaru 20. decembra razotkrila je kroz Čovićevog glasnogovornika Vlade Rogića, člana ove institucije, šta to lider HDZ-a ima u planu.

Održavanje lokalnih izbora koji su raspisani za 15. novembar pomjeriti, ne za 20. decembar, već februar naredne godine.

VEZANI TEKST - Izbori u Mostaru 20. decembra, nakon 12 godina

Sve to je Rogić obrazložio nudeći kolegama u CIK-u Čovićev argument da je 24. decembra Badnji dan, a 25. Božić, te da nije prikladno tada održati izbore.

U kampanju protiv CIK-a su uključeni i mediji pod Čovićevom kontrolom, koji vrše žestok pritisak sa tezom "kako je CIK ukrao Božić", čime žele kao i do sada homogenizirati hrvatski narod u BiH i stvoriti sliku u javnosti da se radi ponovo o "ugroženosti i neravnopravnosti Hrvata".

Pri tome izostavlja se bitan detalj, na koji je tokom sjednice upozorio član CIK-a Suad Arnautović, da su predsjednički izbori u susjednoj Hrvatskoj održani prošle godine 22. decembra i da pri tome niko nije govorio o Božiću.

Upravo oni koji su sada naglasniji zagovornici teze da "CIK krade Božić Hrvatima u BiH", glasali su među prvima na tim izborima.

Čovićev cilj je jasan. Njemu više nije sporan samo izbor Hrvata u CIK, on bi pod krinkom "nelegalni i nelegitimni" CIK sada da se pita i kod izbora članova iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Spojiti lokalne i izbore u Mostaru, te nastaviti kontinuirano vršiti pritisak na koalicione partnere, prvenstveno SDA kako bi izlobirao izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi sebi osigurao mjesto u Predsjedništvu BiH, ali i ekskluzivno HDZ-ove Hrvate u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zna odlično lider HDZ-a da ukoliko ne dođe do izmjena zakona, glasat će se po istim pravilima, a to za njega znači da će ponovo izgubiti i neće zasjesti u fotelju u državnom Predsjedništvu. Niti će kontrolisati Dom naroda FBiH, čime bi mogao blokirati sve što nije njemu po volji, kao što je to sada učinio sa državnim budžetom u Domu naroda BiH. 

Otuda sve blokade, neusvajanje budžeta BiH, zahtjevi za spajanjem lokalnih i izbora u Gradu Mostaru, te kroz Rogićevu izjavu najave da se sve pomjeri za februar 2021, a onda da se spoje lokalni i opći 2022.

I ko od države BiH pravi državu slučaj i provodi scenarij "mostarizacije BiH"? CIK, iako to pokušavaju nametnuti Čovićevi mediji i ljudi, zasigurno ne pravi. CIK se drži Izbornog zakona BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.