open-navfaktor-logo
search
Kanada
Puna života: Starica od 87 godina sa Šri Lanke magistrirala na kanadskom univerzitetu
Baka sedmoro unučadi, koja je emigrirala iz Šri Lanke, postala je najstarija osoba koja je magistrirala na kanadskom univerzitetu York, gdje je svoju strast za mirom i učenjem pretvorila u diplomu političkih nauka.
08.11.2021. u 09:32
get url
text
Varatha Shanmuganathan

Varatha Shanmuganathan ima 87 godina, ali njena duša je mlada i živahna kao i uvijek. Kada ne igra Scrabble ili pleše i ne pjeva sa svojim unucima, zauzeta je ispunjavanjem svojih mnogih snova.

- Bilo je zanimljivo. Prvog novembra bila sam obična dama koja je vodila svoj uobičajeni život. Drugog novembra, kada sam diplomirala, sve se promijenilo - kazala je ova divna starica za CNN.

Njena diploma se fokusirala na građanski rat u Šri Lanki i napore za postizanje mira.

- Ovo je oduvijek bio moj san, studirati politiku i steći višu diplomu u tome, i sretna sam što sam to konačno ostvarila - rekla je ona.

To je zapravo Shanmuganathanina druga magistarska diploma, ali iako njeno postignuće u ovoj dobi nekima može izgledati iznenađujuće, njena porodica kaže da je to u skladu sa ženom koju poznaju.

- Veoma smo ponosni na nju. Ali zapravo nismo iznenađeni. Uvijek je govorila o tome kako godine nisu prepreka u životu, baš kao što rasa i spol ne bi trebali biti - rekla je Priya Merritt, njena ćerka, za CTV News.

Rođenu na Šri Lanki, Shanmuganathanovu ljubav prema učenju podsticali su njeni roditelji.

VEZANI TEKST - Priča o Jasenkovom uspjehu u Švedskoj: Pomogao mi je bosanski inat

- Bila sam jedina kćerka i bila su tri brata. I ja sam tretirana na isti način. Znali su da sam ja neko ko je studiozan i želi da nauči više - ispričala je.

Otišla je sa univerziteta u Indiji, vratila se da predaje u Šri Lanku, gdje je upoznala svog muža, također učitelja. Par je ubrzo otišao da radi u Africi i Engleskoj.

- Živjeli smo u različitim kulturama, različitim zemljama, različitim klimama - rekla je.

I vidjela je posljedice rata u svojoj zemlji i u Etiopiji kada je počeo građanski rat 1970-ih.

Šanmuganatan kaže da su je ta iskustva, zajedno sa učenjima Gandija, Dalaj Lame i Nelsona Mandele, navela da nastavi svoj drugi magistarski stepen u Jorku. Napisala je svoj istraživački rad o građanskom ratu u Šri Lanki i izgledima za mir.

- Sve nas ljudska bića treba tretirati jednako. Ovo je poruka koju želim dati - istakla je.

Kada je saznala da univerzitet nudi besplatnu školarinu starijim građanima, rekla je Shanmuganathan za CNN, odmah je znala da je to konačno njena šansa da ostvari svoj san o studiranju političkih nauka. Započela je studije 2019. godine i nastavila tokom pandemije koronavirusa prije nego što je 2. novembra diplomirala sa 4.000 drugih studenata.

Njen idući plan je da napiše knjigu – dokazujući da su godine zaista samo broj.

VEZANI TEKST - Hirurg iz Tuzle zadivio svijet: Šta je "Piljić metoda" za koju je dobio međunarodno priznanje?

Knjiga bi trebala biti o poslijeratnoj Šri Lanki i izgledima za mir. Poručila je da se nada da će njena priča inspirisati druge da pogledaju u sebe kako bi otkrili svoje strasti.

- U životu treba uvijek imati cilj. Saznajte koji san želite slijediti i slijedite ga do kraja. Razmislite o nečemu što vas zanima, ali je i korisno za druge. Nastavite za tim, ostvarite ga, uradite to - poručila je za CTV News.

- Shanmuganathan predstavlja najbolje od onoga što se zalaže Univerzitet York - pristup obrazovanju, posvećenost stvaranju inkluzivnog okruženja za sve i nepokolebljivu odlučnost da se stvori bolja budućnost. Ona će bez sumnje inspirisati druge da nastave sa visokim obrazovanjem i ponašati se kao moćan uzor ženama svih uzrasta - naglasila je predsjednica Univerziteta York Rhonda Lenton u izjavi za CNN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.