open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Pulmolog Tokić o COVID-19 pneumoniji i ostalim upalama pluća, kad treba reagirati, kako raditi na prevenciji
Upala pluća ili pneumonija posljedica je oslabljenog odbrambenog sistema organizma i najčešći razlog umiranja od brojnih zaraznih bolesti, poput gripe, te drugih virusnih i bakterijskih infekcija, ali i od COVID-19.
12.11.2021. u 06:59
get url
text

Prema riječima prim. dr. Mahira Tokića, specijaliste pulmologa, vrlo je važno razlikovati razloge pneumonije.

- Ako su uzročnici virusi, simptomatologija je u početku praćena iznenadnom visokom temperaturom, suhim podražajnim kašljem bez iskašljavanja. Ukoliko se upala prenese na plućnu maramicu, pacijent osjeća bol pri udisaju i izdisaju u dijelu gdje se upala razvila. Kod bakterijskih infekcija također se javlja temperatura koja nije praćena naglim skokovima, ali jeste kašljem i iskašljavanjem obilnog sekreta koji je u početku bjeličast, a kasnije žut, žuto-zelen, oker do tamnije boje koja govori o ozbiljnosti upale. Upala pluća može biti uzrokovana i gljivicama, nakon dugotrajne upotrebe antibiotika – navodi Tokić.

Koji su simptomi upale pluća na koje odmah trebamo reagirati?

Kašalj koji traje duže od pet do sedam dana. Obilno iskašljavanje sekreta koji je smeđkaste boje, bol u grudnom košu i grudnoj kosti, visoka temperatura, slabost i gubitak apetita.

Koji su najčešći razlozi za upalu pluća?

Najčešće su to upale gornjih disajnih puteva koje se ili ne liječe ili se neadekvatno liječe. Razlozi su i određene hronične bolesti kao što su hronični bronhitis, hronična opstruktivna bolest pluća, kardiovaskularna oboljenja. Popuštanje srca zna stvarati zastoj u plućima, a onda se bakterije, koje žive unutar disajnog sistema, aktiviraju i nastaje pneumonija.

Koliko je upala pluća izazvana COVID-19 drugačija od upale pluća koja je posljedica nekog drugog virusa ili bakterije?

Na osnovu studija koje su se pojavile u posljednjih pola godine možemo kazati da je SARS-CoV-2, koji je kombinacija SARS i CoV virusa, vrlo opasan jer stvara promjene unutar krvnih sudova, endotela, izaziva upale i povećanu mogućnost za stvaranje tromba. One kompromitiraju cirkulaciju u samim plućima jer je to upala plućnog parenhima i vrlo je teška i opasna. U tom slučaju dolazi do promjene u strukturi koja se nalazi na alveolno-kapilarnoj membrani, gdje dolazi do razmjene kisika i ugljen-dioksida. Vi imate normalan protok zraka, ali kad dođe do te membrane kisik ne može da prolazi unutar krvnih sudova, a ugljen-dioksid ne može da izlazi. To su vrlo opasna stanja, poznata kao akutni respiratorni distres sindrom, koji je izuzetno težak i kad nemamo ovako stanje kod Covid-infekcije. Kod takvih osoba nažalost, smrtnost je viša od 70 posto.

Možemo li upalu pluća preboljeti na nogama?

Možemo, zavisno od našeg imunološkog sistema. Ukoliko je naš imunološki sistema dovoljno jak, a mi imamo određene smetnje, nelagode u predjelu grudnog koša, koju ne prati temperatura ili se ona javlja u večernjim satima, uz iritirajući kašalj, to može biti upala pluća i osoba je može preboljeti na nogama. No, treba znati da u takvim slučajevim ostaju određeni ožiljci, tzv. upalne promjene u smislu stvaranja fibroznog tkiva, koji se vide na RTG snimcima.

Šta svako od nas može uraditi za svoje zdravlje kako bi prevenirali upalu pluća?

Ušli smo u period koji je izuzetno povoljan za razvoj upala pluća. Zbog toga bismo svi u narednim mjesecima trebali više pažnje posvetiti zdravlju kako bismo izbjegli teže, odnosno teške komplikacije u koje spada i upala pluća. Prije svega, važno je adekvatno se oblačiti i svaki dan unositi dovoljno tečnosti. Kad to kažem, mislim na vodu ili određene čajeve, a nikako na gazirane napitke i vještačke sokove koji su puni šećera jer sve to doprinosi slabljenju imuniteta. Također, važno je adekvatno se hraniti, a to znači da prehrana treba biti raznovrsna i bogata vitaminima i mineralima. Mogu se uzimati i suplementi, kao što je kombinacija vitamina C i D i cinka, te što češće boraviti na čistom zraku. Preporuka je što češće izlaziti na veću nadmorsku visinu. Oni koji žive u Sarajevu žičarom im do Trebevića treba samo sedam minuta. Dva-tri sata provesti na kvalitetnom zraku, što nema alternativu. To što izađete u šetnju gradom dok je smog i kuda prolazi najveći broj automobila koji ispuštaju štetne plinove, možete samo naštetiti organizmu jer je i to jedan od faktora slabljenja imunološkog sistema koji može rezultirati upalom pluća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.