open-navfaktor-logo
search
Misa za Bleiburg
Puljić pisao i Vatikanu: Tvrdi da se protiv njega vodi hajka, optužuje Komšića i Izetbegovića, za kojeg "ne zna" da nije u Predsjedništvu
Kardinal Vinko Puljić pisao je državnim institucijama Bosne i Hercegovine u vezi s misom koju bi trebao služiti u Sarajevu u okviru obilježavanja 75. godišnjice "bleiburške tragedije", a u svom dopisu tvrdi kako je njemu ugrožen život, kao i općenito ovdašnjim katolicima. 
13.05.2020. u 12:58
get url
text

Misa je najavljena za 16. maj u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a organizira je Počasni bleiburški vod pod pokroviteljstvom državnog parlamenta susjedne Hrvatske. Obilježavanje "bleiburške tragedije" u Sarajevu, kako nazivaju stradanje pripadnika ustaškog režima koji su bježali sa prostora bivše Jugoslavije nakon sloma NDH, u dijelu bh. javnosti izazvalo je burne reakcije.

Kardinal Puljić u svom dopisu navodi kako su "u javnosti posebno digli političku hajku i medijski linč gospoda iz Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić". Slučajno ili namjerno Puljić je zanemario činjenicu da Izetbegović u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije od 2018. godine.

Ukoliko se radi o svjesnom spominjanju Izetbegovića, onda je jasna namjera o pokušaju diskreditacije predsjednika najveće stranke sa bošnjačkim predznakom, što je već prelazak na politički teren na kojem je Puljić, iz sebi znanih razloga, odlučio zaigrati. Cijelom pitanju to daje posebu dimenziju jer Puljić navodi da je o ovome obavijestio i Vatikan. Izetbegović je u izjavama medijima isticao da ne treba izlaziti na proteste te da se "radi o namjernoj provokaciji", kao i da su "političari Katoličku crkvu uvukli u ovu situaciju".

- Treba pustiti da završe misu. Katolička crkva je igrala dobru ulogu, bili su principijelni, spremni da čiste u vlastitom dvorištu. Ovaj put se manipulira - Izetbegovićev je stav, a isticao je i to da "kada je Sarajevo u pitanju - jedino o čemu je pristojno govoriti jesu žrtve NDH režima".  

Puljić uvjerava u potpuno suprotno. 

- Ne ulazim u njihove motive jer nije moja nadležnost, ali su stvorili takvu klimu netrpeljivosti gdje je ugrožen i moj život i tolikih katolika radi ove klime koja je nastala - precizira Puljić, ali bez obrazloženja koje su to tačno izjave Izetbegovića ili Komšića bile poziv na linč. 

Komšić je, obraćajući se nevladinoj organizaciji Hrvatski narodni sabor, naveo da je njihova očita intencija bila da "mene i gospodina Džaferovića (Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH) predstavite kao neprijatelje Katoličke crkve. Pošto vam to nije uspjelo, sada poput pravih pristalica totalitarnih režima, nastojite kazati da mi nemamo pravo ni na mišljenje o misi koja se služi u spomen na jednu kvislinško fašističku vojsku".

- Ovim putem pozivam građane Sarajeva da ne nasjedaju na ustaška lukavstva koja imaju za cilj da Sarajevo i njegove građane prikažu kao neprijatelje katoličanstva i Hrvata, samo zbog toga što imaju jasan i izgrađen stav o tome da su molitve za fašiste u potpunosti anticivilizacijski čin - poručio je Komšić prije tri dana.

Puljić je u obraćanju bh. institucijama naveo i to da mu je "žao što se s mrtvima manipulira u političke svrhe jer je slaviti misu za pokojne naša dužnost i obaveza". Naveo je i to da se crkva "ograđuje od takve klime" te se nada će institucije kojima se obratio "zaštititi vjernička prava i slobode, i ne dati izmanipulirati u političke svrhe".

Zanimljivo je, Puljić, baš kao ni predsjednik HDZ-a Dragan Čović, u svojim izjavama ne spominje člana Predsjedništva Milorada Dodika koji se, također, očitovao i jasno iskazao svoj stav da ta misa ne bi trebala biti održana te da se radi o tome da "neko pokušava rehabilitovati ustaški pokret". 

Podsjećanja radi, a imajući u vidu da je pismo o misi i navodnoj ugroženosti njegovog života i života katolika općenito, poslao i u Vatikan, valja se prisjetiti da je posljednja posjeta poglavara Katoličke crkve našoj zemlji bila upravo u vrijeme kada je Izetbegović bio član Predsjedništva BiH. Prije pape Franje, BiH je posjetio i papa Ivan Pavao II i to dva puta, a naša zemlja od njene nezavisnosti do danas ima prijateljske odnose sa Vatikanom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.