open-navfaktor-logo
search
Gradski derbi
Pukla "petarda" na Grbavici, Željo razbio Sarajevo
Fudbaleri Željezničara su u 119. gradskom derbiju s 5:2 savladali Sarajevo u susretu sedmog kola PLBiH 
31.08.2019. u 21:55
get url
text

Fudbaleri Željezničara su u 119. gradskom derbiju s 5:2 savladali Sarajevo u meču sedmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Za razliku od većine ovosezonskih utakmica, šef stručnog štaba FK Sarajevo Husref Musemić, u prvi ovosezonski derbi odlučio je početi s dva klasična napadača.

Utakmica nije kako treba ni počela, a gostujući sektor je "ekspolodirao" nakon što je za ekspresno vodstvo Bordo tima pogodio Anel Hebibović. Krilni fudbaler pogodio je poslije centaršuta Harisa Handžića

U prvom napadu nakon vodstva gostiju Željo je mogao izjednačiti, no udarac glavom Sulejmana Krpića, poslije ubacivanja Srđana Stanića, završio je na desnoj stativi gola Vladana Kovačevića.

Idealan početak

Za idealan početak 119. gradskog derbija pobrinuo se kapiten domaćih. Krpić je pogodio nakon što ga je lijepom loptom u prostor proigrao Mladen Veselinović, koji je prethodno kombinovao sa Damirom Sadikovićem. Pogodak za izjenačenje bio je šesti ovosezonski za Krpića.

Tempo u susretu koji je počeo odlično opao je nakon uvodnih desetak minuta, a u 22. minuti glavni sudija utakmice Haris Kaljanac iz Sarajeva odlučio je prekinuti meč. Prekid zbog pirotehnike na južnoj tribini trajao je dvije minute.

Prvu ozbiljniju šansu na utakmici poslije izjednačenja Željezničara imao je upravo domaći tim. Veselinović je dobro primio jednu dugu loptu, prevario je Halida Šabanovića, ali je njegov udarac sa nekih 20 metara otišao preko gola Kovačevića.

Sarajevo je uzvratilo već u narednom napadu, Bojan Letić je bio u prilici, dobro je centrirao, ali Osmanković je pravovremenim klizećim startom loptu izbacio u korner.

{$galerijaFotografija}

Željezničar je u 33. minuti bio blizu preokreta. Antonio Pavić je centrirao s lijeve strane, lopta je promijenila smjer nakon što je pogodila Besima Šerbečića, a udarac glavom Ermina Zeca s gol-linije je izbacio Letić.

Sedam minuta prije kraja prvog dijela proključala je južna tribina. Sedmim ovosezonskim pogotkom Krpić je donio prednost Željezničaru, a stasiti napadač Plavih pogodio je na asistenciju Ermina Zeca.

Nakon vodećeg gola izabranici Amara Osima imali su terensku, stvarali pritisak, no u prvoj od četiri minute sudijske nadoknade prvog dijela, Enes Sipović je loptu pospremio iza leđa Filipa Erića. Golovima pogato prvo poluvrijeme, koje je okočano bez žutih kartona, bilo je odlična najava za drugih 45 minuta.

Već na samom startu drugog poluvremena Musemić je odlučio napaviti dvije izmjene. U svlačionici su ostali Halid Šabanović i Alen Mustafić, a šansu su dobili Andrej Đokanović i Krste Velkoski.

Prvi u drugom dijelu zaprijetio je Željezničar preko Petra Boje, da bi nedugo poslije udarca Boje, koji je otišao pored gola, pokušao i Veselinović.

{$galerijaFotografija}

U 53. minuti mladi bh. reprezentativac Besim Šerbečić bez lopte je udario Ermina Zeca, i to dok se akcija odvijala na drugoj strani. Kaljanac je dosudio slobodni udarac, a stoper Bordo tima je bio prvi igrač koji se večeras našao u njegovom notesu. Sadiković je žestoko šutirao iz ovog slobodnjaka, ali nedovoljno precizno.

Samo četiri minute u istoj akciji Kaljanac je pokazao još dva kartona, i to Nebojši Gavršiću i Andreju Đokanović.

Bolju igru u drugom poluvremenu fudbaleri Željezničara krunisali su golom u 59. minuti. Veselinović je žestoko šutirao, Kovačević kratko odbio, a Bojo se našao na pravom mjestu i prvjencem u plavom dresu domaći tim ponovo doveo u vodstvo.

U 71. minuti Hebibović je nanizao nekoliko fudbalera Plavih, izgradio sebi dobru poziciju, no Erić je odlično intervenisao. Bila je ovo prva prilika za aktuelne prvake u drugom dijelu.

Prvu izmjenu na utakmici Osim je napravio u 72. minuti, kada je Sinan Ramović zamijenio Ermina Zeca, nakon čega je uslijedila manja rokada u timu Plavih. Ubrzo je i Musemić posegao za posljednjom izmjenom, a Hebibovića je zamijenio Šišić.

Izmjene koje u drugom poluvremenu napravio Musemić nisu pretjerano urodile plodom, a bolju igru Željezničar je krunisao u 76. minuti kada je Sadiković drugim ovosezonskim golom povisio prednost domaćina na 4:2.

Pet minuta prije kraja Osim je napravio i drugu izmjenu, a Semir Štilić zamijenio je strijelca četvrtog gola za Plave, Damira Sadikovića.

Četiri minute prije kraja utakmice Milanoivić je zatresao prečku, da bi minuta kasnije najvatreniji navijači Željezničara na južnoj tribini podigli parolu podrške bivšem kapiten reprezentacije BiH Emiru Spahiću, koji je doživio tešku saobraćajnu nesreću.

U prvoj minuti sudijske nadoknade Željo je u potpunosti slomio ljutog gradskog rivala, a gol za konačnih 5:2 postavio je Mehmed Alispahić, poslije asistencije Dženana Zajmovića.

{$galerijaFotografija}

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, pa će Željo reprezentativnu pauzu provesti na liderskoj poziciji Premijer lige s bodom više od drugoplasiranog Zrinjskog, dok je Sarajevo treće sa 12 bodova.

Željezničar – Sarajevo 5:2 (2:2)
Stadion: Grbavica. Gledalaca: 11.017 . Sudija: Haris Kaljanac (Sarajevo). Strijelci: 0:1 - Hebibović (2), 1:1 - Krpić (7), 2:1 – Krpić (38), 2:2 – Sipović (45+1AG), 3:2 – Bojo (58), 4:2 – Sadiković (76), 5:2 - Alispahić (90+1). Žuti kartoni: Šerbečić, Gavrić, Đokanović, Letić (Sarajevo).

FK ŽELJEZNIČAR: Erić; Stanić, Sipović, Osmanković, Pavić; Sadiković (od 85. Štilić), Bojo, Alispahić, E. Zec (od 72. Ramović); Veselinović (od 89. Zajmović); Krpić. Trener: Amar Osim.

FK SARAJEVO: Kovačević; Šabanović (od 46. Đokanović), Šerbečić, Lazić, Letić; Hebibović (od 75. Šišić), Gavrić, Mustafić (od 46.Velkoski), Milanović; Handžić, Ahmetović. Trener: Husref Musemić.

Derbi Željezničar Sarajevo 1 - 31.08.2019.
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.